Елизабет Холмс създава компанията, когато е едва 19-годишна студентка в

...
Елизабет Холмс създава компанията, когато е едва 19-годишна студентка в
Коментари Харесай

Осъдиха основателката на компания Теранос на 11 години затвор за измама

Елизабет Холмс основава компанията, когато е едвам 19-годишна студентка в Станфордския университет

Съд в град Сан Хосе, щата Калифорния, осъди основателката и основен изпълнителен шеф на биотехнологичната компания " Теранос " (Theranos) Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор за машинация на вложителите, предадоха международните организации.

Окръжният арбитър Едуард Давила, осъди Холмс по три обвинявания в машинация на вложители и едно - в скрит план. Съдебни заседатели признаха 38-годишната Холмс за отговорна през януари след траяло три месеца правосъдно дело, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдията оповести, че срокът на наказването стартира да тече от 27 април 2023 година Очаква се юристите на Холмс да изискат от съдията да ѝ позволи да остане на под гаранция за периода на обжалването.

Преди да бъде произнесена присъдата, помощник-прокурор Джеф Шенк сподели на съдията, че 15-годишната присъда " би отправила обръщение, че задачата не оправдава средствата ".

Адвокатът на Холмс, Кевин Дауни, изиска за нея домакински арест, заявявайки, че снизходителността би била оправдана, защото за разлика от човек, направил тежко закононарушение, нейните дейности не са били подбудени от лакомия. Според правосъдната документи Федералната пробационна работа е предложила 9-годишна присъда затвор.

Холмс основава биотехнологичната компания " Теранос " през 2003 година, когато е 19-годишна студентка в Станфордския университет. Година по-рано тя получава стипендия за проучвателен план. Отказва се от следването си и убеждава своя учител по химическо инженерство Чанинг Робъртсън да употребяват парите за създаване на новаторска система за кръвен разбор. Идеята на Холмс е да сътвори устройство, което може да прави десетки разбори и да диагностицира стотици болести единствено с една капка кръв, взета от пръста.

Идеята се оказва привлекателна за вложителите. Капитализацията на " Теранос " бързо се усилва, като в избран миг възлиза на 9 милиарда $. Стартъпът се трансформира в една от водещите компании в Силициевата котловина, а Холмс бива сравнявана със Стив Джобс, Илон Мъск и Марк Зукъръбърг. През 2015 година обаче излиза наяве, че устройството за кръвен разбор " Едисон " не работи. Холмс е дадена на съд за шикалкавене и машинация на вложителите, откакто компанията бързо се обезценява и престава да съществува.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР