Елитният испански отбор Осасуна е уреждал мачове в Ла Лига

...
Елитният испански отбор Осасуна е уреждал мачове в Ла Лига
Коментари Харесай

Шеф на клуб призна за уговорени мачове в Ла Лига

Елитният испански тим " Осасуна " е уреждал мачове в Ла Лига в два следващи сезона. Това разкри някогашният секретар на клуба Анхел Вискай пред съда. По неговите думи " Осасуна " е уредил мачовете с " Хетафе " през сезон 2012/13 и с " Бетис " през идващия сезон, с цел да избегне изпадане във втора дивизия. Освен това клубът е платил и на " Еспаньол " за тъждество. Вискай е очевидец по дело, в което са упрекнати общо 11 души: шестима някогашни шефове на " Осасуна ", трима някогашни играчи на " Бетис " и двама сътрудници на недвижими парцели. Пред съда в Памплона Вискай изясни, че управлението на " Осасуна " е давало бонуси и на други тимове, с цел да завоюват мачове с директни противници на отбора в борбата за оставане в Ла Лига. 

По думите на някогашния началник " Осасуна " заплаща 400 000 евро на " Хетафе " за загуба през 2013. Пред 2014 клубът дава 250 000 евро на " Бетис ", с цел да падне. Още 150 000 евро са дадени на " Валядолид " за победа против " Депортиво " (Ла Коруня), както и 150 000 евро за " Бетис " да победи  " Селта ". " Депортиво " и " Селта " са тимовете, с които " Осасуна " се бори за оцеляване през сезон 2012/13. През идващия сезон " Осасуна " дава 250 000 евро на " Еспаньол " за тъждество, само че в последна сметка изпада в долна дивизия. През същия сезон са платени 400 000 евро на " Бетис " да бие " Валядолид ", с който " Осасуна " се бори за опазване на място в Ла Лига. " Бетис " към този момент е изпаднал по това време. Вискай твърди, че отборът " не е имал мотивация без това заплащане ".

Според него две от заплащанията на " Бетис " са направени непосредствено на трима от футболистите на отбора в гараж в Севиля. Жорди Фигерас, Шави Торес и Антонио Амая са тримата футболисти упрекнати в делото. Вискай уточни Фигерас и Торес, само че не е сигурен дали третият състезател е бил Амая. Той въпреки всичко го уточни като един от получателите на по-ранен рушвет. Бившият секретар твърди, че е признал всичко пред президента на Ла Лига Хавиер Тебас, откакто е схванал, че е стартирано следствие. Именно това самопризнание е в основата на делото, което преглежда единствено заплащанията към играчите на " Бетис ", само че не и останалите. 

Бившият президент на " Осасуна " Мигел Арчанко отхвърли обвиняванията пред съда, като свидетелства незабавно след Вискай. Той призна само, че клубът е платил на " Бетис " да бие " Валядолид " през 2014, защото този резултат е оказал помощ на " Осасуна ". Делото продължава.

" Осасуна " се завърна в Ла Лига през този сезон, откакто завоюва Сегунда Дивисион предишния сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР