Елитът в ските идва за Световната купа в БанскоНай-добрите алпийки

...
Елитът в ските идва за Световната купа в БанскоНай-добрите алпийки
Коментари Харесай

Банско приема елита в световната купа по ски

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Най-добрите алпийки ще мерят сили в Банско по време на международната купа на 25-26 януари 2020. Дамите ще карат под Тодорка втурване и супергигантски слалом. Световната купа е под №7 за Банско и общо 10-а за ХХI век за БФСки и още веднъж ще се трансформира в най-голямото спортно събитие в България за годината. Повече от 60 от най-големите звезди на алпийските ски ще започват в двата дни от последния уикенд на януари. Очакваме под Тодорка да карат безспорната №1 в последните години Микаела Шифрин, последните олимпийски шампионки на втурване София Годжа и Естер Ледецка на Супер-Г, именитата Ана Фенингер - Файт, Тина Вайратер, новата звезда на Италия Никол Делаго, международната шампионка в спускането от Оре Илка Щухец и доста други жадни за популярност смели алпийки. Днес в София се организира и първата конференция отдадена на Световната купа и старта на новия спортен сезон на БФСки. Участие в нея взеха Цеко Минев, президент на БФСки, Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Виктор Гичев, шеф на Световната купа в Банско, както и водещите ни Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) и Радослав Янков (сноуборд). От страна на генералните спонсори на Световната купа и БФСки посетители на срещата с медиите бяха и Илияна Захариева, шеф " Корпоративни връзки ", на водещия български телеком А1 и Лъчезар Георгиев, бранд управител на " Порше ", формален вносител на Ауди за България.  

" Пореден сезон, поредна Световна купа в Банско. Надявам се, че това ни става традиция и България трайно е на картата на международните ски и на зимните спортове. Надявам се, че Българската федерация по ски и всички съорганизатори на проявата и спонсори ще създадем всичко належащо, с цел да се усещаме всички ние горди, че сме домакини на такава демонстрация от подобен сан. Това е спортното събитие на 2020, тъй като медийното отразяване няма да може да бъде достигнато с нищо друго през годината ", разяснява президентът на БФСки Цеко Минев във връзка седмия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който ще се организира в Банско от 2009 година насам и общо 10-ти в зимните спортове за България за този век.

" Не съм си мислил, когато са ме избрали за президент на федерацията, че ще доживеем този ден, в който да кажем, че ние сме създали 10 международни купи в България в алпийските ски и сноуборда. Мисля, че това е в действителност един мотив за огромна горделивост. Никой от нас не си е мечтал също по този начин да имаме човек, който да вземе Големия бистър глобус, в който и да е зимен спорт, нито човек, който се е върнал в топ 30 на света в алпийските ски ", добави Минев.

Георги Бобев разгласи пред медиите, че за подготовката на Световната купа са ангажирани над 1000 индивида. На " Бъндеришка поляна " ще бъде построена голяма естрада, като дружно със зоните към нея стартовете наживо ще могат да гледат 5000 фенове. Билетите за Световната купа ще бъдат пуснати в продажба на 1 декември (неделя), като към този момент ще има и алтернатива за закупуване на пропуски онлайн.

" Стартовете под " Тодорка " ще бъдат снимани от 28 камери с професионални оператори от Франция, а за образец давам най-гледания шампионат във футбола Шампионската лига се снима с по-малко камери. Тв.аудиторията ще е от Канада до Япония, като надпреварите от Банско ще доближат до близо половин милиард фенове по целия свят, добави Бобев.   

За първи път Световната купа в Банско ще се организира през януари, което е в допълнение предизвикателство за уредниците, поради по-динамичното време, само че шефът на надпреварата Виктор Гичев увери, че трасето ще бъде квалифицирано и за неприятно време. Подготовката ще стартира на 9 януари, като в нея ще вземат участие над хиляда души. В България ще дойдат 36 тира с съоръжение, ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина, ще бъде построена естрада за над 3 хиляди фенове, плюс почитател зона и микс зона за още две хиляди, ще бъдат построени над 20 километра предпазни мрежи. Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4.2 милиона лв., а предстоящата телевизионна публика е към 500 милиона фенове. За двата старта се чака в България да дойдат над 60 скиорки.

На днешната конференция участваха най-хубавите ни състезатели в алпийските ски и сноуборда - Алберт Попов и Радослав Янков.

Радослав Янков (вляво) и Алберт Попов се надяват да създадат сполучлив сезон.

 

Попов към този момент стартира сезона със втурване в Леви, само че не съумя да влезе в топ 30. " Сезонът стартира не толкоз сполучливо, колкото се надявах, само че пистата в Леви не е моята, тъй като има много равни сектори, а към момента не съм намерил подобаваща техника за моя размер, само че мисля, че и това ще се случи. От тук-натам следват в действителност много тежки и съществени писти, на които възможностите ми са много огромни, защото и в Леви демонстрирах в стръмната част едно много положително междинно време, тъй че мисля, че от тук-натам ще се усещам и по-сигурен и към този момент пистите ще са на моя страна ", показа скиорът.

" Направихме четири лагера на сняг, минаха добре, ползотворно, без травми, последният лагер беше извънредно потребен, защото имахме положителни условия, упражняваме с немския тим и имах по този начин опция да се съпернича с две от момчетата, които са им най-хубавите състезатели. Във вторник отпътуваме за Русия, където са първите стартове за Световната купа на 7 и 8 декември. След това предстоят още два старта в Кортина и в Кареца, на 14 и 15 декември. Това са първите стартове, на които почваме да се съпоставяме и да мерим сили с всички състезатели от целия свят ", показа носителят на Големия бистър глобус в алпийския сноуборд за 2016 година Радослав Янков.

" Десетото домакинство на стартове за Световната купа през този век от БФСки си е в действителност съществено достижение. За А1 това е един от най-продължителните и устойчиви планове. Много се радваме, че можем да поддържаме зимните спортове в България. През предишния сезон доста се вълнувахме с достиженията на Алберт Попов. Тази година съм сигурна, че нашите спортисти ще се показват почтено. Ние от А1 ще създадем както постоянно за Световната купа забавна почитател зона. Ще покажем на най-хубавите спортисти и техните почитатели най-бързата мрежа. Пожелавам усхех на уредниците на Световната купа и сполучлив сезон на състезателите от българска федерация ски ", съобщи Илияна Захариева от А1.

Лъчезар Георгиев, бранд управител на " Порше " съобщи, че е с Българска федерация ски от доста години ги сплотява идеята за зимните спортове.

" В света Ауди е сътрудник на 11 тима по ски от разнообразни страни. В България компанията към този момент 10 години има ползотворно съдействие с федерацията ", съобщи още Георгиев. Той разгласи пред медиите, че по-рано през днешния ден се предали на Радослав Янков и Алберт Попов новите коли Ауди Q5  40 TDI, 190 к.с с равнище на съоръжение Sport, а по-рано през месеца същия автомобил е бил възложен и на Владимир Зографски.

Общо на федерацията са предоставени 9 нови автомобила Ауди Q7, Q5, Q3 и А3.

" Пожелавам триумф и доста сцени на нашите състезатели през новия сезон. Желае триумф на това следващо огромно спортно събитие в Банско. Ние ще сме там и както обикновенно ще го подкрепим с флота от коли. По традиция ще осигурим и шатъли за най-хубавите 3 състезателки във всяка дисциплинираност, добави още Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР