Елитът на испанското кино се събра в северния град Валядолид

...
Елитът на испанското кино се събра в северния град Валядолид
Коментари Харесай

Испанските кино награди Гоя бяха засенчени от нов #MeToo скандал

Елитът на испанското кино се събра в северния град Валядолид в събота вечерта за церемонията по връчването на филмовите награди Гоя. Обвиненията в полово принуждение, ориентирани към самостоятелен испански режисьор, засенчиха събитието.


Две седмици откакто три дами споделиха на вестник " Ел Паис ", че са били обект на полово принуждение от страна на режисьора Карлос Вермут, казусът към момента раздрусва страната. Вермут отхвърли да е направил каквото и да е закононарушение.

Един от водещите на церемонията, артистът Ана Белен, призна, че казусът " участва " на четиричасовото събитие, което уважи филми, режисирани от Дж. А. Байона и Жюстин Трие.

Испанският министър председател Педро Санчес, пристигайки за премиите, сподели пред публицисти: " Трябва да променим доста неща. Насилието против дами е систематично принуждение. "

По-рано американската звезда Сигорни Уийвър, която беше почетена на събитието, приказва за аферата на конференция.

„ Много скърбя да чуя за този случай и сърцето ми е с дамите “, сподели трикратно номинираната за „ Оскар “ актриса.

„ Именно дамите, които приказват за такива злоупотреби, вършат по-безопасна средата за всички дами, които работят в тази промишленост “, добави тя.

Уийвър получи премия за изцяло творчество за поредност от филми, в това число франчайза " Пришълецът " и " Горили в мъглата ".

Наградата за най-хубав филм отиде при " Society of the Snow " на Байона за аматьорски уругвайски тим по ръгби, чийто аероплан се разруши в Андите през 1972 година

" Анатомия на едно рухване " на Триет завоюва премията за най-хубав европейски филм.

Сериозен проблем

Министърът на културата на Испания Ернест Уртасун даде обещание да открие звено, което да се занимава с сходни обвинявания в злоупотреби в бранша.

„ Имаме сериозен проблем със половото посягане и насилието в света на културата и ние като институции би трябвало да предприемем дейности “, сподели той.

Испанската кино академия също даде обещание да се бори против сходни злоупотреби в промишлеността.

„ Сексуалното принуждение и злоупотребата с власт нямат място в света на киното или в испанското общество като цяло “, споделиха от академията, която провежда премиите.

Изгряваща звезда в самостоятелното кино на Испания, 43-годишният режисьор - чието същинско име е Карлос Лопес дел Рей - завоюва две най-хубави награди на филмовия фестивал в Сан Себастиан през 2014 година за " Вълшебно момиче ", вторият му игрален филм.

Позовавайки се на трите дами, " Ел Паис " разгласи, че половите похищения са осъществени сред май 2014 година и февруари 2022 година Докладът провокира яд в страна, която пое водеща роля в битката със половото принуждение.

Интервюиран от вестника три пъти, Вермут сподели, че „ не е упражнявал полово принуждение против която и да е жена ".

„ Винаги съм практикувал недодялан секс по взаимно единодушие “, съобщи той.

От появяването през 2017 година на придвижването #MeToo редица огромни фигури от света на киното бяха упрекнати в полово принуждение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР