Елис Марсалис-младши, джаз пианист, преподавател по музика, наричан още патриарх

...
Елис Марсалис-младши, джаз пианист, преподавател по музика, наричан още патриарх
Коментари Харесай

Почина патриархът на Ню Орлинз джаза Елис Марсалис

Елис Марсалис-младши, джаз пианист, учител по музика, именуван още патриарх на джаза от Ню Орлиънс, умря след пневмония, провокирана от новия ковид, съобщи Associated Press, представена от БНР. Марсалис бе на 85 години.
Пневмония е причина за гибелта, само че тя бе провокирана от Covid-19, сподели пред организацията Елис Марсалис Трети, един от синовете на джаз легендата. Той бил лекуван в болница в Луизиана. 
Четирима от общо 6 синове на Елис Марсалис-младши са музиканти. Тромпетистът Уинтън Марсалис е измежду най-ярките обществени персони на джаза в Америка като артистичен шеф на центъра „ Линкълн “ в Ню Йорк. Бранфорд Марсалис е саксофонист, който бе фронтмен на оркестъра на „ Вечерното шоу “ и взе участие в турнета на Стинг. Тромбонистът Делфейо Марсалис също е прочут реализатор и продуцент. Перкусионистът Джейсън Марсалис сътвори лична тайфа. 
Елис Марсалис бе легенда, съобщи в особено изказване във връзка кончината на музиканта кметицата на Ню Орлиънс Латоя Кантрел. „ Той бе прототипът на това, което всички имаме поради, когато приказваме за джаза от Ню Орлиънс. Той бе преподавател, той бе татко, той бе икона и думите не стигат, с цел да изразят изкуството, насладата и чудото, което той сподели на света “, добави тя. 
Тъй като избира да остане в Ню Орлиънс през по-голямата част от кариерата си, Елис Марсалис-младши се прочува по света, едвам когато синовете му се снабдяват със популярност и го слагат под светлините на прожекторите посредством контракти за звукозапис и участия като хедлайнер в концертни турнета и тв излъчвания.
Роден е в Ню Орлиънс. Баща му имал хотел и Елис се запознавал там с голям брой чернокожи джаз музиканти, които отсядали в хотела, тъй като не ги приемали другаде. В гимназията свирел на саксофон, по-късно на пиано. Изпълнявал обичаен джаз, само че предпочитал бибоп и актуален джаз. Свири и преподава музика десетилетия наред. Има издадени над 20 албума и взе участие в записите на десетки джаз музиканти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР