Елиана Митова Едно от най-любимите оперни заглавия на всички времена

...
Елиана Митова Едно от най-любимите оперни заглавия на всички времена
Коментари Харесай

Мадам Бътерфлай с млада японка подготвят в Благоевград

Елиана Митова

Едно от най-любимите оперни заглавия на всички времена - " Мадам Бътерфлай " на Пучини, ще бъде показано на 9 ноември в изложбената зала в Благоевград. В основната роля ще дебютира Юми Мацуфуджи - млада японка с многообещаващи певчески данни. Маестро Иван Ангелов обезпечава нейното наличие и подсигурява за качествата й. Георги Динев от Старозагорската опера поема ролята на американския морски офицер Пинкертон. Световноизвестният баритон Петър Данаилов ще изиграе консула Шарплес.

Зад плана застава Бойко Цветанов, известният наш тенор, който от четири години живее в България. Той бе поканен да оглави затихналата като институция камерна опера в Благоевград. За неин артистичен шеф е притеглен режисьорът Петър Одаджиев, а за основен диригент - Христо Христов.

Операта в Благоевград възкръсна наскоро с превъзходен концерт. Мацуфуджи, за която към този момент стана дума, Стоян Бончев, Мариана Пенчева и Петър Данаилов харесваха доста на публиката. Една гостенка от прилежаща Румъния подвигна градуса - Ирина Йордакеску от операта в Букурещ. " С Ирина сме огромни другари, тя е щерка на румънския баритон Дан Йордакеску. Радвам се, че почете нашия концерт и отсега нататък още веднъж ще я поканвам ", споделя Бойко Цветанов. Той има желанието към операта да бъде учредена академия, където младите актьори да могат да покачват майсторството си.

Предвижда се операта в Благоевград да се настани в читалище " Никола Вапцаров - 1866 ", където тече интензивен ремонт. Той ще обхване залата, сцената, фоайето. Планира се и фасадно възобновяване. Целта е да бъде обезпечена налична среда за хора в неравностойно състояние.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР