Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите. Тя

...
Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите. Тя
Коментари Харесай

Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева ще води листата на Българска социалистическа партия за евроизборите. Тя завоюва с 95 на 75 гласа пред президента на ПЕС Сергей Станишев. Двамата получиха най-вече номинации от общинските организации на левицата преди днешния решителен пленум на Националния съвет на партията. Преди началото на пленума стана ясно, че Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия застава зад Елена Йончева.

До разликата от 20 гласа в интерес на Елена Йончева се стигна след 4 часа диспути и скрито гласоподаване на членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия. 172-ма души са взели участие в гласуването и единствено двама от тях не са показали любимец.
Кирил Добрев - член на ИБ на Българска социалистическа партия: Между другото, единствено в Българска социалистическа партия по този начин се вършат нещата с демократична полемики, знаете другите партии просто си назначават евродепутатите, а при нас беше демократично и с скрито гласоподаване. С това беше взето едно законно решение и с Елена Йончева Българска социалистическа партия потегля за победа на идните евроизбори.
Преди днешният пленум участници застъпиха позицията, че лидерът на листата би трябвало да е партиен член и няма да е добър знак, в случай че това не е Станишев, тъй като е водач на европейските социалисти. Корнелия Нинова обаче е дала образец с няколко водачи на европейски политически фамилии, които не са евродепутати, включително и ръководителят на ЕНП. Аргументът на управлението в интерес на Елена Йончева е бил, че тя е лице на битката с корупцията и може да притегли гласоподаватели отвън Българска социалистическа партия.
 ​Избраха Елена Йончева за лидер на евролистата на Българска социалистическа партия ​Избраха Елена Йончева за лидер на евролистата на Българска социалистическа партия
Избраха Елена Йончева за лидер на листата на Българска социалистическа партия на идните европейски избори. Разликата ѝ с съперника ѝ Сергей Станишев е 20 гласа.

В дните преди пленума Сергей Станишев разгласи, че 85 % от общинските организации са го номинирали за лидер на листата. Днес обаче, членове на Изпълнителното бюро и персонално Корнелия Нинова оповестиха, че от 296 общини, Йончева е получила 263 номинации.

След вота пред медиите Сергей Станишев благодари за доверието, макар че не скри съмненията си за напън и операции, даже и поради обстоятелството че публично оповестеният кворум на форума е бил 144 души, а дали своят вот се водят 172-ма. Видимо отчаян беше и от това, че управлението на Българска социалистическа партия не е приело неговото предложение, подкрепено и от Елена Йончева, в името на единството на партията, да се гласоподава очевидно и по едно и също време за първо и второ място в евролистата.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: Опитах се да предложа излаз на Народно събрание - излаз, който да разреши да излезем обединени с волята да спечелим тези избори. Тази протегната ръка не беше призната от управлението и по тази причина за жалост доста хора излезнаха от това съвещание разочаровани.
Заради неналичието на единение в партията, а не тъй като той не е спечелил, разясни Станишев.
 Станишев прикани за готовност симпатизатизантите на Българска социалистическа партия Станишев прикани за готовност симпатизатизантите на Българска социалистическа партия
Председателят на ПЕС Сергей Станишев прикани към цялостна готовност електората на Българска социалистическа партия в идващите месеци преди евровота на 26 май. „ Трябва да трансформира...

От тук нататък остава интригата дали Сергей Станишев ще заеме второто място в евролистата. Решението ще бъде взето на 6 април.

Кирил Добрев - член на ИБ на Българска социалистическа партия: Тогава ще бъде подредена цялата листа - коя позиция ще получат Сергей Станишев, Деница Златева, Момчил Неков и всички други...
Въпреки загубата Сергей Станишев сподели, че е бил един от първите поздравил Елена Йончева, а в ръката си на влизане през днешния ден даже носеше подарък за нейния наследник.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това е един конник, като ми бяха на посетители, сина ѝ доста хареса другият и си го взе, и в този момент му нося и този.
Елена Йончева, както и водачът на партията Корнелия Нинова не разясниха вота пред медиите.

По-късно от пресцентъра на Българска социалистическа партия разпространиха известие, в което цитират Елена Йончева. " Нормално е в една демократична партия да има спор. Той може да е изпълнен с причини, тъй че няма нищо ужасно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма борби на хрумвания и водачът се избира с 98 %, както е при ГЕРБ ", декларира определената за лидер на листата на Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Тя споделя, че не ѝ е било леко да застане против Сергей Станишев и благодари на всички, които са ѝ повярвали. " Това е голяма отговорност ", декларира Йончева. По думите ѝ, това не е борба просто за Европейския парламент. " Това е борба за България - за всички хора, които са настроени проевропейски. Това е борба за правдивост и против грабежа ", се споделя още в публикуваното изказване.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР