Елена Йончева, член на делегацията на ЕП за връзки с

...
Елена Йончева, член на делегацията на ЕП за връзки с
Коментари Харесай

Елена Йончева: ЕП закъсня с позицията си относно Афганистан. Призовавам за спешни мерки.



Елена Йончева, член на делегацията на Екологичен потенциал за връзки с Афганистан, съобщи, че следи с паника и угриженост бързо изменящата се обстановка в страната.

Тя уточни, че преди повече от два месеца, от името на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, е инициирала изработването на резолюция по отношение на ситуацията в Афганистан и настъплението на талибаните. Още тогава беше очевидно, че изтеглянето на военните сили на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан ще докара до голям дисбаланс в района и разширавяне на спора, разяснява Йончева.

Тя добави, че по време на спор в пленарна зала е предизвестила своите сътрудници, че войната в Афганистан се завръща и талибаните получават от ден на ден надзор. Тогава Елена Йончева прикани Европейския съюз да премисли своята политика към страната, като изготви ясна позиция за бъдещи дейности. Ролята на Европейски Съюз към този момент не може да се показва единствено в даване на финансова помощ. Необходимо да се превърнем във значим сътрудник и участник в стабилизацията на района, фокусирайки се върху оказването на помощ при договарянето на дълготраен мир в Афганистан, съобщи тогава тя.

В своя позиция Йончева показва, че откакто талибаните превзеха столицата Кабул, а приетото от интернационалната общественост държавно управление на процедура се разпадна, изясненост за бъдещето на Афганистан няма.Ясно е, че талибаните упорстват да получат цялата власт.

Тези събития са значими и за България, защото ескалацията на напрежението може да докара и до усилване на мигрантските потоци и нова бежанска вълна. Въпрос на време е процесите да се усетят и по нашата граница, разяснява още тя.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР