Елементи от раннохристиянска литургия на старогръцки език ще видят посетителите

...
Елементи от раннохристиянска литургия на старогръцки език ще видят посетителите
Коментари Харесай

Фестивалът Пловдив - древен и вечен завършва с възстановка в Епископската базилика

Елементи от раннохристиянска литургия на старогръцки език ще видят посетителите на Епископската базилика на Филипопол в неделя от 14 ч.

Събитието е част от програмата на фестивала " Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство " и ще бъде показано от сдружението за исторически възстановки " Мос Майорум Улпие Сердице ". Възстановчиците от София ще разяснят ритуала на присъстващите гости. Входът е със  заплащане на общоприетата посетителска такса за обекта.

Тридневният фестивал за поредна година минава при голям интерес, а парк Лаута се трансформира в сцена на епични борби и демонстрации, в които  армии от разнообразни столетия в историята на града разиграват зрелищни боеве и мерят сили и в стрелбата с лък.

В средновековните лагери Античност ", " Ранно Средновековие ", " Късно Средновековие " и занаятчийските работилници, публиката с интерес следи по какъв начин майсторите грънчари са изработвали съдове за предпазване на храна и питиета, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Над  150 са възстановчиците, участващи във фестивала, пристигнали  от цяла България, Унгария, Румъния и Франция и Украйна.

Фестивалът бе открит в петък с огромно шествие на участниците от пл. " Централен " до Римския стадион, каквато е традицията от предходните издания.  Там бе показан театър с присъединяване на финалистите от " България търси гений " група " Фрея ", гладиатори и рицари, Ера балет и възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, които извършиха театър с антична лирика.

" Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство " откри публично заместник-кметът, а от името на уредниците одобрение към публиката и участниците насочи Рангел Матански.

" Щастлив съм да открия този фестивал. Виждам по какъв начин той се развива през годините, стартира през 2019, когато Пловдив беше Европейска столица на културата и към този момент трета година по-късно е неразделна част от културния календар на града. Община Пловдив поддържа фестивала, тъй като той има голям потенциал, прави едни от най-големите възстановки, образова децата и тъй като както е значимо да демонстрираме прелестната ни археология, по този начин е значимо и да описваме историята на хората – по какъв начин те са живели, какви са традициите, бита и войнските качества на нашите предшественици ", сподели заместник-кметът и поздрави уредниците на тяхната отдаденост.

" Градът ни, с изключение на археология и остарели здания, са и хората.  Градът ни – това сме ние. И аз съм сигурен, че България и Пловдив ще пребъдат! И всичко, което виждате тук, и ще видите в трите дни е закодирано в  нашите гени. В нашите вени тече кръв, която е антична и силна  ", сподели Рангел Матански. 

Лагерите в неделя в парк " Лаута " са отворени от 10 до 14 часа. Входът е свободен. " Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство " се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР