Електронните ваучери за храна съхраняват остатъка от сметката и не

...
Електронните ваучери за храна съхраняват остатъка от сметката и не
Коментари Харесай

Голяма промяна с ваучерите за храна, определено ще е полезно!

Електронните ваучери за храна съхраняват остатъка от сметката и не е належащо да купуваме непотребни артикули на касата в магазина, с цел да не загубим част от сумата.

Това изясни Таня Обущарова, основен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, пред " Телеграф “.

Досега, в случай че най-ниската стойност на талона е 20 лв., то сметката би трябвало да е за тази или над тази сума, с цел да не загубим остатъка. С електронните, в случай че разполагате с 200 лв. ваучери, а сметката в магазина е 187 лева, остатъкът от сумата си стои в картата.

В случай че извършите покупки за 220 лева, а разполагате с ваучери за 200 лева, останалата сума може да бъде платена в брой или с банкова карта.  

Варианти 

Електронните купони за храна се издават в два разновидността, като единият да се смъкват като приложение на телефона, а другият е във тип на банкова карта.

Пластиката се дава на чиновниците гратис, като не се начисляват никакви такси за поддръжката й. Върху нея наложително би трябвало да има името и ЕИК на работодателя, както и на оператора, който ги издава.

В някои предприятия има условие върху картата да е изписано и името на служителя, само че това не е наложително. Срокът на валидност на е-ваучерите, т.е. на пластиката, е 5 години, разясни Обущарова. С

картите ще може да се пазари, както на обичайните каси, по този начин и на тези за самообслужване, където няма касиер.

Разликата сред банковите карти и ваучерите за храна е това, че срокът на валидност на заложената сума е 12 месеца. Например, в случай че работодателят преведе 200 лв. през март, въпросната сума ще може да се изхарчи най-късно до март идната година. 

Лимит 

Електронните ваучери имат и заложен предел за безконтактно заплащане, както е с банковите карти. При надхвърлянето му потребителите ще би трябвало да се вкарат ПИН код при заплащане на касата. С е-ваучерите ще може да се пазари в магазините и няма да е допустимо да се теглят пари от банкомат, прецизираха от асоциацията. 

Служителите, които разполагат с карта, в която се зареждат суми за храна, ще бъдат осведомени посредством разнообразни източници за остатъка в сметката им, както и за периода на годност на неизползваната сума.

При изгубена или открадната карта чиновниците ще могат непосредствено да осведомят издателя за блокиране на сумите в нея. 

Интерес 

Обущарова разяснява още, че има голям интерес от компаниите към електронните ваучери. За тях това е дълго предстояща смяна, която ще улесни предприятията, които са приложили хибриден модел на работа, защото няма да е нужно да разкарват чиновниците си, с цел да им дават обществената облага.

От асоциацията припомнят още, че и през тази година с ваучери за храна могат да се заплащат туристически и културни мероприятия, само че към този миг няма сериозен интерес към консуматори.

Издателите на ваучери имат подписани контракти с редица хотели и туристически организации, само че потребителите, които се възползват от това, са доста малко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР