Електронните ваучери за храна са тук: Къде, кога и как

...
Електронните ваучери за храна са тук: Къде, кога и как
Коментари Харесай

Електронните ваучери за храна са тук: Къде, кога и как да ги използваме


Електронните ваучери за храна са тук: Къде, по кое време и по какъв начин да ги използваме? От Нова година ваучерите за храна към този момент може да са електронни. Това е заложено в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Предвиден е обаче 6-месечен интервал,
в който работодателите да избират дали да дават на чиновниците си е-ваучер или старите хартиени. Постепенно обаче всички компании би трябвало да преминат към цифрови. От лятото хартиените отиват в историята и ще важат единствено електронните.
Засега процесът  върви с мудни темпове.
От Кауфланд оповестиха, че е-ваучерите ще бъдат одобрявани поетапно във веригата, след подписване на съответните контракти с операторите и обезпечаване на нужната техническа обезпеченост. А от Лидл прецизираха, че към сегашния миг електронни ваучери
не могат да бъдат употребявани в
магазините на веригата.  За да е допустимо това, би трябвало да бъдат изпълнени следните две условия: подписване на контракти с лицензираните оператори и осъществяване на нужната техническа подготовка.
Два са разновидностите за електронните ваучери.
Единият е всеки чиновник да има пластика, сходна на дебитна карта, и тя да се зарежда ежемесечно със сумата на ваучерите. Другият е виртуална карта, която да влезе в телефона, откакто е свалено авансово особено гратис приложение.
Разплащанията в магазина
надлежно са онлайн, посредством ПОС терминал. Чрез приложението в телефона хората могат да наблюдават историята на заплащанията си. До тази информация обаче работодателят няма достъп.
Физическата карта пък,
сходно на дебитните карти, ще има чип, допускащ също безконтактни разплащания в комерсиалните обекти. Тя ще е персонализирана, с името на титуляр​я. Пластиките също са безвъзмездни за  служителите, увери Таня Обущарова, секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.
Въпреки че наподобяват дебитна карта,
сумата на ваучерите не може да се тегли от банкомат, нито да се превежда по други сметки на титуляря.

Най-голямото улеснение за хората обаче е, че при е-ваучера има ресто. С други думи, когато сумата на закупените хранителни артикули
е по-ниска от номиналната стойност
на ваучера, той се употребява отчасти и остатъкът остава разполагаем. При хартиените разпоредбите бяха други ​- тъй като в магазина не връщаха ресто кеш от тях, клиентите нормално доплащаха за покупките си, в случай че те не са кръгла сума,
която да дава отговор на номинала на ваучерите.
Другото облекчение е, че хората с ваучери към този момент няма да имат ангажимент да наблюдават периода на годност. И при електронните той е 12 месеца, само че при извършване на покупки автоматизирано първо се употребяват най-старите.
Припомняме, че и през 2024 година
оптималната стойност на ваучерите за един чиновник е 200 лв.. Реши ли да дава тази обществена облага на личния състав си, работодателят е задължен тя да важи за всички – от чистача до мениджъра, и сумата за всички да е идентична. Също по този начин шефовете нямат право да изискват връщане на към този момент предоставени ваучери от
напуснал/уволнен или скъсен чиновник.
По данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна към 20 000 работодатели с над 750 000 чиновници ги употребяват. Интерес несъмнено има, тъй като за тях не се дължат налози и осигуровки.

Според Таня Обущарова за работодателите електронните ваучери ще са по-лесни за администриране.
От тях ще се изисква единствено да изпратят
на оператора, с който имат подписан контракт, информация с броя и имената на чиновниците към съответния месец. На хората пък, които работят от къщи или надалеч от седалището на компанията, няма да им се постанова един път месечно да се разкарват, с цел да си получат ваучерите персонално.

От „ Български пощи “ през вчерашния ден оповестиха, че към този момент имат позволение за реализиране на активност като оператор на ваучери за храна и на електронен притежател. Оттам прецизираха, че за няколко месеца са съумели да изградят техническата инфраструктура за тяхното въвеждане.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР