Електронната уикенд винетка ще е 10 лева, а заради въвеждането

...
Електронната уикенд винетка ще е 10 лева, а заради въвеждането
Коментари Харесай

Официално: Електронната уикенд винетка за леки коли ще струва 10 лв.

Електронната уикенд винетка ще е 10 лв., а поради въвеждането от 16 август 2019 година на тол системата, за тежкотоварните коли не се продават годишни и тримесечни е-винетки. Това плануват промени в Тарифата за пътните такси, събирани от Агенция “Пътна инфраструктура ”. Те са обнародвани в днешния брой на „ Държавен вестник “ дружно с Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища или на части от тях и за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища, както и с промените в Правилника за използване на Закона за пътищата. Това оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ". 

С трите нормативни акта дефинитивно е подготвена законодателната база за въвеждане от 1 януари 2019 година на смесената система за таксуване при прилагане на платената републиканска пътна мрежа - посредством електронни винетки и посредством тол такси за тежкотоварни коли от 16 август 2019 година

Уикенд винетката ще важи от 12 часа в петък до 23:59 часа в неделя. Така за леките коли ще може да се купуват уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна, а за тежкотоварните – дневна, седмична и месечна. Цените на всички типове винетки остават същите.

От 1 януари 2019 година се вкарва и обезщетителна такса за водачите, които не са платили за напредване по платената пътна мрежа. За водачите на леки коли тя ще е 70 лева За водачите на тежкотоварни коли с обща механически позволена оптималната маса от 3,5 до 12 тона - 125 лв., а за тировете с тегло над 12 тона - 175 лв..

Компесаторната такса ще може да се заплаща или на място при тол контрола с карта, или до 14 дни от определяне на нарушаването по банков път. С таксата се дава опция на нарушителите да си спестят издаване на акт за определяне на административно нарушаване. Водачите, които напущат страната, би трябвало първо да платят обезщетителната такса на граничния контролно-пропускателен пункт.

 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР