Електронната търговия в България има забележителен ръст, но и особености. 88%

...
Електронната търговия в България има забележителен ръст, но и особености. 88%
Коментари Харесай

Близо 90% от онлайн купувачите в България избират е-магазини в страната

Електронната търговия в България има незабравим растеж, само че и особености. 88% от онлайн купувачите у нас купуват от магазини и платформи в страната. Около 35% - от е-магазини в Европа и други, уточни по време на втория панел на проведения през днешния ден от сп. Мениджър конгрес " Бъдещето на парите "  Жанет Найденова, ръководител на Българската е-комерс асоциация. Тя приказва за компликациите и изгодите при въвеждането на електронните разплащания в България.

По данни, представени от нея, 63,7% от популацията на България има достъп интернет. Около 1,200 000 души в страната са онлайн купувачи. Според специалистите интернет проникването ще се уголемява и се чака то да покрие и по-възрастното население от 65+.

Стоките, продуктите и услугите, които се купуват най-вече в интернет у нас, са облеклата и спортните неща, стоките за дома и играчките, самолетните билети и туристическите пакети. На стойност над 1 млн. евро са закупените билети онлайн в България през последната регистрирана година. Вече доста по-малко хора се редят на опашки, с цел да си купят билети за концерти, спектакъл, кино. Тази категория се развива бързо.

b2b сегментът в е-търговията в идващите 3 до 5 години и размерите на този пазар ще надвишават размерите на обичайна търговия в световн проект, уточни Жанет Найденова, цитирайки прогнозите на наблюдаващи.

Очаква се над 30% растеж на електронната търговия в България за 2019 година 70% от методите на заплащане обаче са натрапен платеж, или така наречен пощенски паричен превод. Това значи ужасно доста кеш и, надлежно, ужасно доста опасности за електронните магазини - има доста поръчки, които се пращат по Еконт и Спиди, пробват се в офисите им и после се връщат.

България е финтех хъб на Балканите и ще стане подобен за Европа, сподели от своя страна Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация. ВТой изясни от какви детайли е формирана финтех екосистемата у нас. Това са акселераторите, които са извънредно значими, инвеститори, регулатори, наставнически стратегии. Университетите са доста добра част от тази система, както и финтех събитията.

Най-големият задграничен вложител в България са българите, които работят в чужбина, напомни Стойчо Недев, дипломат на Revolut за България и основател на финтех блога vivainvest.eu. Той приказва по тематиката " Демократизиране на финансите посредством финансовите технологии " и означи, че заплащанията от чужбина към момента са мудни и скъпи. Таксите за входящи валутни преводи са от 2 до 10 евро. 

Модератор на събитието бе Милена Виденова, шеф на " Кофас България ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР