Eлектрическа крушка свети вече 122 години. Наречена Centennial Light, разположената

...
Eлектрическа крушка свети вече 122 години. Наречена Centennial Light, разположената
Коментари Харесай

Eлектрическа крушка свети вече 122 години

Eлектрическа крушка свети към този момент 122 години. Наречена Centennial Light, разположената в пожарната станция в Ливърмор , Калифорния, крушка свети непрекъснато  от 1901 г.  насам, което ѝ носи купата най-дълготрайната електрическа крушка в света.

8-сантиметровият шедьовър , който е ръчно направен от Адолф Шайле, създател на Shelby Electric Company през 90-те години на XIX век, обезпечава светлина в продължение на повече от век с доста малко спирания. Оттогава лампата с нажежаема жичка е спечелила място в Книгата на върховете на Гинес като най-дълготрайната крушка и може да бъде следена в действително време с помощта на камерите, конфигурирани на място в пожарната.

Забележително е, че нейната нишка е  изгаснала единствено два пъти  за 122 години. Първият път е през 1976 година, когато пожарната се реалокира на ново място, което провокира краткотрайно спиране на електрозахранването. Вторият път е вечерта на 20 май 2013 година, когато стопира да работи за малко.
При следствието на идващия ден обаче се открива, че повода за тази къса пауза не е била самата крушка, а по-скоро незначителна  нередовност в електрозахранването .

Дебора Кац, академик, който организира задълбочени проучвания на крушката през 2008-2009 година, открива, че нишката в крушката, евентуално направена от  въглерод , е осем пъти по-дебела от тази в актуалните крушки и има полупроводникова конструкция.

В изявление за Анадолската организация Том Брамел, пенсиониран заместник-началник на пожарната работа, който се грижи за крушката от близо половин век, изяснява, че тя е дарена на пожарната работа през 1901 година от Денис Бернал, притежател на Livermore Power and Water.

“През 1976 година преместихме тази крушка в новата пожарна, която по това време беше новата централа, и там тя обитава от 1976 година насам. Това е само  60-ватова крушка “, споделя Брамел и прибавя, че тя излъчва единствено 4 вата светлина.

Въпреки че се е пенсионирал преди две десетилетия, Брамел продължава да споделя знанията си и пристрастеността си към крушката.

“От 50 години съм към електрическата крушка и съм разговарял с хора от целия свят. Все още никой не е съумял да разбере тази електрическа крушка ”, споделя той.

Подводница с туристи изчезна по време на екскурзия до останките на Титаник

Eлектрическа крушка свети към този момент 122 години

Darik.bg

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР