Ел Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн

...
Ел Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн
Коментари Харесай

Биткойнът стана официална валута в Ел Салвадор

Ел Салвадор стана първата страна в света, която одобри биткойн като законно платежно средство, откакто конгресът утвърди предлагането на президента Наиб Букеле криптовалутата да се трансформира в публична, съобщи в. ``Гардиън``. Това се случи въпреки опасенията, че този ход може да окаже отрицателно влияние върху програмата на Ел Салвадор в  Международния валутен фонд (МВФ).

Букеле съобщи, че по този начин живеещите в чужбина ще могат по-лесно да изпращат парични преводи назад вкъщи, като в същото време сподели, че щатският $ също ще продължи да бъде законно средство за разплащане. " Това ще донесе вложения, туризъм, нововъведения и икономическо развиване за страната ни ", написа Букеле в Туитър малко преди гласуването в конгреса.

Използването на биткойн не е наложително и няма да носи опасности за потребителите, сподели Букеле. Правителството ще подсигурява конвертируемост в долари по време на транзакцията посредством концерн, основан в банката за развиване на Ел Салвадор. Решението ще влезе в действие след 90 дни, а обменният курс биткойн-долар ще бъде определян според от пазара.

Според закона биткойните би трябвало да се одобряват от компаниите, когато с тях се заплащат стоки и услуги. Данъците също могат да се заплащат в биткойн.

Анализатори настояват, че този ход може да усложни договарянията с МВФ, където Ел Салвадор взе участие в стратегия за над 1 милиарда $. Данните на Световната банка демонстрират, че паричните преводи към страната възлизат на близо 6 милиарда $ или към една пета от Брутният вътрешен продукт през 2019 година, което е едно от най-високите съотношения в света. Не е ясно каква част от тази сума е изпратена в биткойни.

Криптовалутата предлага на доктрина бърз и на ниска цена метод за изпращане на пари през границите, без да разчита на компании за парични преводи, които нормално се употребяват за такива транзакции. Наиб Букеле сподели, че към 70% от хората в Ел Салвадор нямат достъп до обичайните финансови услуги, само че че страната ще ``насърчава обучението и механизмите, тъй че популацията да има достъп до биткойн транзакции``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР