Екзотични породи и котки гиганти могат да видят посетителите на

...
Екзотични породи и котки гиганти могат да видят посетителите на
Коментари Харесай

Екзотични породи котки представя фелиноложка изложба във Варна

Екзотични породи и котки колоси могат да видят посетителите на Първата международна галерия в България, която стартира през днешния ден в Двореца на културата и спорта във Варна. Организатор на събитието е Съюзът на фелинолозите у нас в партньорство с израелския клуб „ Royal Cat " и турския „ Pati Saray ". Изложбата се организира по разпоредбите на Световната федерация на котките WCF.

Животните, които вземат участие, са спечелили в голям брой надпревари, районни и интернационалните, описаха за Българска телеграфна агенция ветеринарните лекари Стефан Стоянов и Ели Цанева, които подсигуряват здравната грижа на събитието. Според тях задачата на притежателите на породистите животни е да поддържат „ синята " кръв и да се опазва генофонда на породите. На въпрос по какъв начин се търси сътрудник за животно, което е доста рядко срещано, Цанева уточни, че доста оказва помощ и Федерацията. Специалистите дефинират кои котки ще дадат допустимо най-хубавото потомство, изясни лекарката.

Двамата експерти са безапелационни, че който желае в действителност породисто животно, би трябвало да търси услугите на лицензиран разплодник, а не да разчита на разгласи в интернет. Цената на коте от екзотична порода, с потвърдено потекло, в което има и медалисти от състезания, може да надвиши 10 000 евро. Ако купувачът поеме ангажимент да го кастрира, т.е. да не го употребява за разплод, парите може да са в пъти по-малко.

На изложбата във Варна има доста екзотични породи - Персийска екстремална, Ориенталска екзотика, Мейн куун, Европейска бурма. Според двамата ветеринарни експерти множеството котки са положителни, прелестни компаньони, привързани към стопаните си. Най-големите аристократи са от породата Британска късокосместа, които въпреки че са пухкави, по никакъв начин не обичат да бъдат пипани и мачкани, уточни Цанева.

Сред изложителите във Варна е Станислава Петкова, притежател на две котки колоси от породата Мейн куун. На 1 година мъжкият към този момент тежи 9 кг, само че ще стигне до 12. Дамата му е с 4 кг по-лека. Много са положителни, само че не е добре да бъдат гледани в апартамент, тъй като тежат и когато скачат, могат да събарят предмети и да вършат бели, с усмивка сподели собственичката.

С възприятие за комизъм показа екзотичните си любимци от породата Европейска бурма Олга Герджикова от Беларус. По думите ѝ двете дребни мъжки котета са европейци, тъй като са родени в България. Баща им е от Беларус. Майката не е показана на изложбата, тъй като чака следващите български „ жители ". За самата порода Герджикова описа, че животните са доста спокойни, в никакъв случай не дерат и не хапят и са едни от дребното, които не провокират алергии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР