Еквадорците гласуват в неделя за президент след кампания, доминирана от искания за безопасност

...
Еквадорците ще изберат нов президент в неделя, по-малко от две
Коментари Харесай

Еквадорците ще изберат нов президент в неделя, по-малко от две седмици след като южноамериканската страна беше разтърсена от убийство на един от кандидатите

От РЕГИНА ГАРСИЯ КАНО Associated Press, 17 август 2023 г., 11:54 ч. Победителят в изборите ще управлява само 18 месеца, но ще наследи фискална бъркотия, отчасти поради намаляващите приходи от събирането на данъци и износа на петрол – върху които страната до голяма степен зависи.

Данни от Министерството на финансите показват, че държавната хазна е получила 991 милиона долара от петрол между януари и юли. Това е по-малко от половината от 2,3 милиарда долара, които държавата получи през същия период на миналата година. Междувременно събраните данъци тази година са намалели със 137 милиона долара.

Хайме Карера, анализатор от Обсерваторията за фискална политика на Еквадор, изчисли, че бъдещата администрация ще се нуждае от повече от 10 милиарда долара годишно във фискалното финансиране, когато общият бюджет е 31,5 милиарда долара.

Предсрочните избори в неделя бяха свикани, след като президентът Гилермо Ласо, консервативен бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май , за да избегне импийчмънт заради обвинения, че не се е намесил, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери.

Шест колумбийски мъже бяха арестувани миналата седмица по подозрение за участие в убийството на Вилависенсио, който беше независим журналист и разследваше корупцията при предишни правителства, преди да влезе в политиката като активист срещу корупцията. Едно от разследванията му доведе до задочно осъждане на Кореа на осем години затвор по обвинения в корупция.

Протежето на Кореа, Луиза Гонзалес е фаворитът и планира да направи Кореа свой съветник, ако тя спечели.

За да спечели категорично, кандидатът се нуждае от 50% от гласовете или поне 40% с преднина от 10 точки пред най-близкия противник. Ако е необходимо, балотаж ще се състои на 15 октомври.

Избирателните власти одобриха в сряда президентската кандидатура на журналиста Кристиан Зурита от партията на Вилависенсио, но бюлетините все пак ще имат името на закъснелия кандидат, защото вече са били отпечатани. Гонзалес оспори замяната.

Кандидатите увеличиха мерките си за сигурност след убийството на Вилависенсио. Даниел Нобоа носеше бронирана жилетка по време на дебата миналия уикенд. Зурита също носеше такова в сряда по време на пресконференция.

Вътрешният министър Хуан Сапата каза, че повече от 100 000 полицейски и военни служители са разположени, за да осигурят изборния процес. Той каза, че единственото ограничение, с което хората ще се сблъскат в неделя, когато гласуват, ще бъде проверката на раниците.

Диана Атамайнт, президент на Националния избирателен съвет, каза, че правоприлагащите органи са „ работейки за опазване преди всичко на живота на еквадорците, така че... всички да можем да упражним правото си на глас.”

___

Авторите на Associated Press Гонсало Солано и Габриела Молина в Кито, Еквадор, допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР