Еквадорската полиция арестува шестима след експлозия на коли бомби в Кито

...
Полицията в Еквадор арестува шестима заподозрени след атентат с кола
Коментари Харесай

Полицията в Еквадор арестува шестима заподозрени след атентат с кола бомба в търговски район на столицата Кито, докато южноамериканската нация се бори с нарастването на насилието, което властите са свързани с трафик на наркотици.

Експлозията късно в сряда не е причинила жертви, каза полицията.

Превозното средство е избухнало поради запалването на „две газови бутилки с гориво, бавен фитил и очевидно динамитни пръчки“, каза директорът на полицейските разследвания Пабло Рамирес пред репортери.

Рамирес каза, че агентите са арестували шестима души, сред които колумбийски гражданин, на няколко километра от мястото на експлозията часове след инцидента. Заподозрените имат досие за изнудване, грабеж и убийство, каза той.

Второ превозно средство, което съдържаше два цилиндъра с бензин и бавен фитил, също избухна наблизо в офис на агенцията за затворите в Еквадор, съобщи полицията в четвъртък сутринта.

Това причини „унищожаване на превозното средство и повреда на екстериора“ на сградата, но няма съобщения за наранявания.

Еквадор се сблъска с месеци на растящо насилие, особено в затворите, където избухнаха поредица от смъртоносни бунтове заради, според официални лица, ескалираща битка за доходоносни маршрути за трафик на наркотици.

Страната също беше разтърсена този месец, когато кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио беше убит по време на предизборна кампания в Кито.

Вилависенсио, 59-годишен борец за борба с корупцията, се оплака от получаване на смъртни заплахи, преди да бъде смъртоносно прострелян на 9 август.

Президентът в оставка Гилермо Ласо обяви извънредно положение в цялата страна в отговор на убийството, заявявайки, че престъплението „няма да остане ненаказано“.

„Организираната престъпност е стигнала много далеч, но цялата тежест на закона ще падне върху тях“, каза тогава Ласо.

Процентът на убийствата в Еквадор от 2018 г. насам се е увеличил четирикратно, отвличанията са широко разпространени, а поредица от сблъсъци между съперничещи си наркогрупи е убила най-малко 430 души в еквадорските затвори от 2021 г. насам.

Миналата година страната достигна рекордните 26 убийства на 100 000 жители – повече от нивата на Колумбия, Мексико и Бразилия.


Все пак атентатите с коли бомби са необичайно явление в Кито.

Инцидентите от тази седмица дойдоха, докато властите провеждаха операции в затвора Котопакси в сряда. Трансфери на лидери на банди преди са предизвиквали безредици в местата за задържане, но не са потвърдени трансфери на високопоставени затворници.

В сряда имаше съобщения за инциденти със сигурността в затвора Turi в Куенка, но властите не дадоха подробности.

Спирането на нарастването на насилието и възстановяването на чувството за безопасност е ключово искане на много еквадорци, докато се подготвят да гласуват за балотажа на президентските избори на 15 октомври.

Даниел Нобоа, 35-годишен милионер, син на бананов магнат, ще се изправи срещу Луиза Гонзалес, адвокат, близка до предизвикващия разногласия бивш ляв президент Рафаел Кореа, в предстоящия вот.

„Тук са замесени групи от наркотерористи. Ние преживяваме война“, каза Нобоа пред агенция Франс Прес в скорошно интервю, обещавайки да затвори затворници на затворнически кораб.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР