Екстрадираната в САЩ юристка на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина

...
Екстрадираната в САЩ юристка на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина
Коментари Харесай

Обвиняват юристката на Ружа Игнатова за пране на 400 млн. долара, влиза на топло за 2 декади

Екстрадираната в Съединени американски щати юристка на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска, е работила за нея в продължение на 4-5 години като юридически консултант, само че е продавала обучителни пакети, които не са криптовалута. 41-годишната Дилкинска в никакъв случай не е стъпвала в Съединени американски щати, а е търсена с алена бюлетина от Интерпол на база на клетвени заявления от сътрудник на ФБР и американски прокурор. Това съобщи пред bTV юристът й Николай Петров.

Ирина Дилкинска е арестувана в София на 8 юни 2021 година, откакто обвинителният акт е импортиран в Окръжния съд на Съединени американски щати Южен окръг на Ню Йорк на 24.09.2020 година

Обвиненията против българката са за това, че в интервала от 2014 година до 2019 година в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, дружно с други лица, съзнателно и умишлено са се събрали и измислили проект за измами за приемане на пари и имущество под подправен и излъган предлог, като са изпращали по електронен път, радио и тв връзки друг тип известия за продажба на криптовалута, известна като " OneCoin ", давали са погрешни изказвания и са представяли погрешни изказвания, с цел да набират хора по целия свят, които да влагат в компанията.

Второто обвиняване е за пране на пари, като са осъществявани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на противозаконна активност във връзка измами, за да укрият имуществото, добито от тази им активност.

Според американските проверяващи Ирина Дилкинска е взела участие в скица, при която са изпрани 400 милиона $. Ако бъде приета  и по двете обвинявания 41-годишната жена може да получи 40 години затвор. 

Адвокат Петров признава, че е имало финансови транзакции. По думите му обаче  клиентката му е изготвяла контракти и не е знаела, че нарушава закона.

" Съвсем всекидневно е да има в подобен обсег на активност на една компания, която работи в съвсем 2/3 от света. Плащани са разнообразни суми по разнообразни контракти за поддръжка, IT услуги, за платежни услуги. Ирина  Дилкинска обаче в никакъв случай не е била в Съединени американски щати. Въпреки повдигнатото обвиняване там, тя в никакъв случай не е обитавала на територията на Съединени американски щати. Дейността на " OneCoin " е основно в офисите тук в София на площад " Славейков ", които и до през днешния ден мисля, че действат по някакъв метод. Отделно от това, активността на самата компания е публикувана в към 180 страни по света ", изясни бранителят.

По думите на Николай Петров след екстрадицията на Ирина Дилкинска в Съединени американски щати процедурата планува явяването й пред арбитър. 

" Обичано процедурата е да се яви пред арбитър и да бъде изслушана. След което, в случай че има опция, може да бъде препоръчано съглашение с прокуратурата. Ако то бъде отхвърлено, делото ще се гледа от Федерален съд, с присъединяване на жури от 12 души ", добави той.

Ако бъде наказана българката би трябвало да може да излежи наказването си в България.

" Би следвало всекидневно да се допусне изтърпяване на едно бъдещо наказване в родната страна, защото по този метод не се нарушават всички допустимо права на наказаното лице. То може да излежи присъдата си в родната си страна, да има връзка с близки и познати и по този метод да изтърпи наказването си, да осъществя наказателната отговорност. Ако те не пожелаят да я върнат тук и да я трансферират в български затвор, ние можем да го желаяме. Нека да забележим първо дали ще бъде наказана ", сподели още юрист Петров.

Ирина Дилкинска е приключила право в чужбина. След края на работата й с Игнатова е пособия в бизнеса на брачна половинка си, написа dir.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР