Експозицията, организирана от народни представители от парламентарните групи на Демократична

...
Експозицията, организирана от народни представители от парламентарните групи на Демократична
Коментари Харесай

В Народното събрание беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората

Експозицията, проведена от народни представители от парламентарните групи на „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, откри ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Председателят на Народното събрание означи, че въпреки не всеки път да си даваме сметка за това, горите са от извънредно значение за нашия живот. Никола Минчев изрази признателност към народните представители Цветелина Заркин, Зорница Стратиева и Александър Дунчев за напъните им тематиката за българската гора да откри своето почтено място в Народното събрание.

През пролетта на 1925 година Министерството на националното просвещение и Министерството на земеделието и държавните парцели публично регламентират Празник на залесяването, който през днешния ден познаваме като Седмица на гората, напомни ръководителят на Народното събрание. Никола Минчев уточни, че през 2022 година мотото на тази седмица е „ Аз обичам гората “ и са проведени огромни акции по залесяване и разчистване, в това число с присъединяване на доброволци и деца. Приветствам напъните на всички, които осъзнават нуждата от провеждането на сходни акции и от реализирането на дейна политика за възпитаване на дух на запазване на околната среда у младежите, добави той.

Народният представител от парламентарната група на „ Демократична България “ Зорница Стратиева уточни, че с представянето на изложбата уредниците желаят да бъде ориентирано вниманието към отношението към българските гори, към тяхното ръководство, стопанисване и запазване. Когато вършим политики за горите би трябвало да имаме знание и очи за това национално благосъстояние, с цел да го пазим за бъдещите генерации и да не позволим то да се трансформира и даже да чезне, съобщи тя.

Изложбата, показана в Народното събрание, е отдадена на едни от най-уязвимите екосистеми – крайречните гори, които са най-чувствителните и застрашени местообитания в България, акцентира Зорница Стратиева. Те са подложени на противозаконна сеч, освобождение на площи за аграрни земи, основаване на плантации за бързо произвеждане на дървесина, корекции на речните корита и извличане на инертни материали, означи тя. За да ги опазим за идващите генерации би трябвало да обърнем особено внимание на тяхното значение и да се грижим дейно за тях, добави Зорница Стратиева.

На откриването на изложбата участваха народни представители от разнообразни парламентарни групи, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите Филип Ковашки и публицисти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР