Експозиция с лични вещи на големия български музикант Тончо Русев

...
Експозиция с лични вещи на големия български музикант Тончо Русев
Коментари Харесай

Незабрава: Пианото, тропметът и пишещата машина на Тончо Русев за ценители в Бургас

Експозиция с персонални движимости на огромния български музикант Тончо Русев ще бъде открита от 11. 00 часа на 1 септември, оповестиха от пресслужбата на Общината. Във фоайето на Културен дом НХК гостите ще имат опция да видят пишещата му машина, тромпетът-любимият му съмишленик ипианото му, което фамилията подари на Бургас.

Посетителите на експозицията ще имат опцията да прегледат част от персоналната сбирка от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Важна част в изложбата ще заемат премиите на Точно Русев – от " Златния Орфей ", премията от Токио, държавни и военни оценки и още десетки призове.

В същия ден, на площад „ Тройката “, ще бъде показана галерия от фотоси от разнообразни моменти в живота на композитора. Връчването на награди и оценки, запечатани мемоари с сътрудници и другари, работни визити в страната и чужбина, са единствено част от забавните моменти, които ще могат да се проследят на особено направените пана.

Всички движимости, фотоси, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от фамилията на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева /съпруга на Точно Русев/, Албена Русева /дъщеря/ и Елена Хаджистоянова /внучка/ в Бургас, особено за „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите отдадени на честването, дойдоха всички грижливо събирани и защитавани предмети и фотографии, част от живота на огромния композитор. Въпреки огромното предпочитание на фамилията да участва персонално на откриването на изложбите, това няма да може да се случи, а повода е извънредно благополучен мотив. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прелестна дъщеричка, която е кръстена на своя прародител – Антония.

По мотив честванията на „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев ще бъде излъчена безвъзмездна прожекция на музикално-документалния филм „ Пътуване с песента “, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зала „ Тончо Русев “, културен дом НХК.

Концертът със златните шлагери на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния спектакъл също е при вход свободен.

В афиша са имената на " Фортисимо ", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел последователност и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, отдадени на композитора, включваща непрекъсната експозиция в Културен дом НХК, изложбата на пл. „ Тройката “, концертът в Летния спектакъл, ще приключи с направа и печатане на музикална школа с новите аранжименти, азбучник и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските учебни заведения на 1 ноември - Ден на националните будители.

Проектът „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев се осъществя от Община Бургас с финансовата поддръжка на Министерството на културата.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР