Експлоатацията на труд в ХХI-ви век в България е в

...
Експлоатацията на труд в ХХI-ви век в България е в
Коментари Харесай

Манолова признава, че експлоатацията на труд в България е в пълна сила

Експлоатацията на труд в ХХI-ви век в България е в цялостна мощ. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова пред Българска национална телевизия във връзка законодателните промени, с които служащите на закрити предприятия да могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Дори не приказвам за минималните и мизерни заплати. Не приказвам за тежкия миньорски труд, който се заплаща в размер към минималната работна заплата. Има безобразни работодатели, които бавят или не заплащат даже тези мизерни работни заплати, съобщи омбудсманът.

Тя упорства да бъде неразрешено предприятията, които не се издължават на своите служащи, да вземат участие в публични поръчки.

Една компания печели публични поръчки от Държавна фирма " Земеделие ", от министерства, даде образец тя. Причината да печели тези поръчки е, че показва най-ниска цена. В тази цена трудът на служащите не е включен, възмущава се Манолова.

За тази компания омбудсманът съобщи, че печеленето на публични поръчки и неизплащането на дължимите суми на служащите продължава повече от година. Този случай е изнесен в медиите, сподели омбудсманът.

Чувството за правдивост е по този начин накърнено, че води до яд у хората, изясни Манолова. Тя упорства със законови промени служащите да си получат дължимите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Едно от предложенията на Манолова е, когато компанията не е в несъстоятелност и служащият реши да я съди, да може да направи това по бърза процедура.
Работниците да не бързат със правосъдни каузи, посъветва тя хората, чиито хонорари са забавени. Очаквам в края на септември служащият да има бърза писта да се достави с изпълнителен лист за погашение на парите от работодателя си, изясни тя.

При сегашните условия Фондът за гарантиране на вземанията може да изплати до шест заплати, само че при изискване, че трудовият контракт на служащия е преустановен не по-късно от 3 месеца преди да е почнало производството за неплатежоспособност на работодателя по решение на съда.

Невъзможен е срокът, безапелационна е Манолова. Тя изясни, че при сходни процедури има замяна на бумаги, съдът мъчно може да се включи в 3-месечния период. Фондът разполага с 250 млн. лв., а годишно заплаща към 1 млн. лв..

Създаването на този Фонд е в осъществяване на евродиректива, която цели служащите на фалиращи предприятия да могат да получат заплатите си, напомни Манолова. Гроздето е кисело, хората знаят, че има 250 млн. лв., само че до тях нищо не стига, сподели Манолова.

Същевременно шеф, който не заплаща на служащите си, може да се отърве с санкция от 1000 лв.. За него това не е проблем, не е ясно дали ще ги заплати, изясни юристът Манолова.

Тя обърна внимание и върху държанието на депутатите, които вместо да прегледат предложенията, импортирани от омбудсмана, сътвориха комисия. " Накрая депутати от разнообразни цветове внесоха най-малко от моите оферти, които бяха гласувани и в пленарна зала, за което благодаря ", сподели Манолова.

Манолова даде образец с един от случаите, които са й показани във Варна. Там служащите на огромна комерсиална верига са дадени чартърен дружно с инвентара.
Заплатите им за месеци наред не са платени. Майките не могат да си получат компенсациите си за развъждане на дете. Представителите на работодателите са се скрили и хората не могат да получат документите и компенсациите си.

Да влезе в действие възбраната на продажба на компании на клошари, упорства Манолова. Не може да хванеш шеф да си заплати отговорности, тъй като сега, когато почне инспекцията, на другата заран компанията е продадена, разясни омбудсманът. " Има огромен проблем със законодателството. Внесли сме законопроект, упорствам да бъде признат ", сподели някогашният народен представител и сегашен омбудсман.

Държавата би трябвало да раздаде правдивост на хората, които са си изработили мизерните заплати. Не става дума за луксове, става дума за хляба, обувките и учебниците на децата на тези служащи. Става дума за демографския проблем, тъй като хората с изключение на да изоставен рамките на България какво друго им остава, запита Манолова.

Тя разясни, че става дума за неплащане на ексклузивен труд, на превоз, на ваучерите за храна. " Нагъл шеф е концесионерът на Оброчище. Четири пъти се срещам с хората. Там липсва и обикновено почитание към хората, които осъществят облагата на компанията ", сподели Манолова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР