Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив ще разгледа

...
Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив ще разгледа
Коментари Харесай

Ще има ли Пловдив Опера? За съжаление меломаните са по-възпитани от футболните фенове

Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив ще прегледа на изключително съвещание на 9 март плана на Фондация „ Дом за Пловдивската опера ” за създаване на оперен спектакъл в пространството зад тила на някогашния Партиен дом. 
Прочетете още
Изграждането на опера в Пловдив от години е задача за едни и агитация за други. Резултатът е, че 7 години след старта на гражданската самодейност " Дом за Пловдивската опера ", всичко още е на стадий положителни планове. 

През последните години откогато отпред на трупата застана Нина Найденова публиката и спектаклите се усилиха неколкократно, както и финансовите приходи. Солисти, хор и оркестър трансфораха Пловдив в европейска лятна сцена в границите на фестивала Опера опен. В него вземат участие международни звезди като китайското сопрано Хуи Хе, посочена за най-актуалната Аида. Елизабет Стринберг, една от водещите изпълнителки на Вагнер, също се изявява на Античния спектакъл. Грузинецът Паата Бурчуладзе, представян като бас номер едно, гастролира в Пловдив. И още доста други звезди. В Пловдив от няколко години към този момент има същински оперен туризъм. 

От фондация " Дом за Пловдивската опера " упорстват на ЕСУТ да бъде прегледан плана на арх. Николов, който планува да бъде построен дом на Операта  зад тила на някогашния Партийния дом като бъдещата постройка ще бъде обвързвана с Концертна зала. Проектът бе показан обществено през лятото на 2022 година и не планува побутване на постройката на Партийния дом, както в началото бе обсъждано. През август 2018 година Общинският съвет в Пловдив с 27 гласа „ за ” против 15 „ срещу “ взе решение Дом за операта да се построи на мястото на Партийния дом. Но с едно изискване – първо да се построи нова постройка, в която да се настанят държавните и общински служби, които в оня миг се обитават в него. В бюджета на общината обаче въобще няма средства за сходна мегаломанска иницатива. Въпреки това решението на Общински съвет от време на време се трансформира в тематика на спор. 

Основателен е въпросът и дали това е най- подобаващото място за постройка, която всички чакат да се трансформира в емблема на града? 

Обструкциите против това предложение са доста. Макар, че въпросния терен се намира в сърцето на града, тя надали ще впечатли някого, скрита зад Партийния дом. Въпросите с паркирането, зареждането, товаренето на декори и други също не са за занемаряване. 

Тези въпроси евентуално ще бъдат разисквани на експертния съвет. Но къде в действителност би трябвало да бъде Операта на Пловдив?

 

Панаира

На 10 април 2017 година тогавашният кмет на Пловдив инж. Иван Тотев афишира на специфична конференция, че независимата постройка на Пловдивската опера ще бъде построена на северния бряг на Марица, на мястото на Палата №1 на Международния панаир в Пловдив. За да стане това обаче, община Пловдив би трябвало да придобие 20% от акциите на панаира.



За задачата тя би трябвало да получи разрешение от Общинския съвет, а по-късно да подпише тристранно съглашение, в което тя е едната страна, а другите две са Министерството на културата и Панаира. По това време излиза наяве, че акциите ще бъдат получени като подаяние.

Вежди Рашидов бе пресметнал, че построяването на новата постройка за операта ще коства 50-60 милиона лв.. В момента обаче панаира и мажоритарният му притежател Георги Гергов са в окото на политическата стихия, и макар че предлагането е много изкушаващо, то не е на дневен ред. Предвид местоположението - близостта до реката, лесният достъп и опциите да се разгърне съвременна и красива постройка, може би този вид не трябва да бъде подценяван. И въпреки всичко зависи при какви условия общината може да получи терена. 

Колодрума

На 30 юни 2022 година кметът Здравко Димитров предложи на ръководителя на фондация „ Дом за Пловдивската опера “ и на Директора на Държавната опера – Пловдив и на Министъра на културата новата постройка да бъде построена на терена до зала „ Колодрум “. Като прерогативи на терена той посочи местоположението и лесния достъп. Предложението включваше 13 дка, където да бъде разгъната модерна постройка с размери и визия, отговарящи на всички условия – репетиционни зали за музиканти, артисти и танцьори; гримьорни; зала с огромна сцена и оркестрина; камерни зали; складове за костюми и декори, пространства за административни потребности и паркинг. 



Бе подписан и Меморандум с настоящия тогава министър на културата проф. Велислав Минеков, който предвиждаше министерството да отпусне 300 000 лв. за организирането на интернационален конкурс за установяване на проектанта на бъдещия нов Дом на операта.

Меморяндумът предвиждаше фондацията  „ Дом на пловдивската опера “ да изготвят модел за ръководство на бъдещата постройка и да поемат една трета от средствата, нужни за нейното построяването. Наследникът на проф. Минеков – Атанас Атанасов обаче разгласи от трибуната на Народното събрание, че Меморандумът няма никаква законова стойност и е просто положително желание.

Щабът на армията 

Бившият щаб на Втора армия  също бе обсъждан като  вид за Дом на пловдивската опера. Мястото на площад " Съединение " е покрай Марица, което разрешава бъдещата постройка на музикалната натрупа да се интегрира с реката, считат архитекти. В момента там е основано командването на бригада " Специални сили ". Зад щаба има голямо пространство със хранилища, където може да бъде издигната постройка на операта. За да се смени статута на терена е нужно подпомагане от страната. 

Тук е момента да напомним, че Операта е държавна, а не общинска, и страната би трябвало да е надалеч по - дейна в дебата за терена. 

Теренът зад Щаба евентуално е най- положителния вид, тъй като с изключение на, че местоположението е доста добра, постройката на брега би се вписала добре при бъдещата социализация на реката. 

 

В безвремието на служебните държавни управления и общинско ръководство със свалено доверие, надали ще бъде открито решение на  въпроса за постройка на Операта. Далеч по-важни са изборите, градежите на големи жилищни мастодонти, бързите покупко-продажби преди края на мандата и други А и феновете на операта са надалеч по - мирни от футболните почитатели, които от време на време обсаждат общината, с цел да защитята финансирането на обичаните си игрища. Все отново определените да ръководят не би трябвало да не помнят, че животът е къс, а изкуството е постоянно. И за още по-краткия си живот във властта да се опитат да създадат нещо свястно, което да оправдае престоят им там. 



 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР