Експертите прогнозират, че 2024 г. може да се превърне в

...
Експертите прогнозират, че 2024 г. може да се превърне в
Коментари Харесай

Климатолози вещаят нервни смени на времето през 2024 г.

Експертите предвиждат, че 2024 година може да се трансформира в най-горещата година в историята заради феномена Ел Ниньо, който към този момент докара до рекордна суша в Амазонка предходната година. В Русия, съгласно климатолога Алексей Кокорин, това, което ще се вижда, е не толкоз жегата - а по-скоро внезапни промени във времето.

Според ранните прогнози през 2024 година междинната световна температура ще се увеличи с 1,3–1,6 градуса по Целзий, написа Bloomberg, базирайки се на специалисти, осведоми Метео Балканс.

През 2023 година междинната температура е била с към 1,4 градуса по-висока, в сравнение с в прединдустриалната епоха.

Основната причина е изменението на климата, обвързвано с изгарянето на изкопаеми горива и увеличението на количеството парникови газове в атмосферата, отбелязва изданието. Но феноменът Ел Ниньо, който се характеризира с повишение на температурата на повърхностния пласт на вода в екваториалната част на Тихия океан, също играе значима роля.

Според Майкъл Макфадън, старши академик в Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати, сходно повишение на температурата може да докара до пагубни последствия, заяви ТАСС на 9 януари.

Феноменът Ел Ниньо стартира при започване на лятото на 2023 година Ако продължи година и половина до две, ще завърши в средата на 2025 година

Това значи, че в случай че 2024 година попадне напълно под Ел Ниньо, тогава може би ще бъде най-топлата “, цитира организацията Кокорин. Също по този начин съгласно него тази година най-вероятно ще означи пика на 11-годишния цикъл на Слънцето. Влиянието на слънчевата интензивност е 3-4 пъти по-малко от Ел Ниньо, само че „ то го има “.   

Учените оповестиха началото на неповторимото събитие Ел Ниньо през юни 2023 година Поради това през юли планетата Земя претърпя най-горещия си ден в историята. Феноменът също по този начин е предизвикал най-лошата суша в Амазонка от 121 години, доста нарастване на преваляванията в югоизточна Бразилия и Уругвай и понижаване на равнищата на морския лед. Последното може да повлияе на теченията в северния Атлантик, което може да докара до по-тежки стихии в цяла Европа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР