Експертите по информационна сигурност на този етап са разделени по

...
Експертите по информационна сигурност на този етап са разделени по
Коментари Харесай

Едни експерти виждат голяма драма в кибератаката, други – не

Експертите по осведомителна сигурност на този стадий са разграничени по въпроса за това до каква степен трагична е хакерската атака против Националната организация за приходите (НАП).

Представящият се за " съветски жител " хакер твърди, че до този миг е разгласил 11GB от общо 21GB данни, които е източил в продължение на 11 години. В таблиците, които са основно в CSV формат, се съдържат главно имена на български и непознати жители, ЕГН, а рядко – и данни за приходи, осигурителни вноски, а също и IP адреси, от които са правени залагания в хазартни уеб сайтове. Купищата таблици на този стадий наподобяват безредни, преди всичко с неактуална информация, и данните от тях е мъчно да бъдат употребени, като се изключи възможните вероятни злоупотреби с ЕГН.

" Това е IT Чернобил "

Според специалиста по киберсигурност, който в последната година води борба с МФ и Национална агенция за приходите поради касовите апарати - Ясен Танев, създалата се обстановка е " един IT Чернобил ". Танев разкрил и себе си в оповестения масив.

" Много е значимо, когато стане подобен случай, страната да ни даде информация. Не би трябвало да губим религия, че страната може да пази данните ни ", сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР