Експертите от агенцията остават без промяна прогнозата си за ръст

...
Експертите от агенцията остават без промяна прогнозата си за ръст
Коментари Харесай

МАЕ: Добивът на петрол в света расте

Експертите от организацията остават без смяна прогнозата си за растеж на търсенето на нефт в света с 5,5 млн. барела до 96,28 млн. барела дневно / 13:50 ч. 13  article picture alt description

източник: МАЕ

Международната организация по енергетика (МАЕ) съвсем не трансформира прогнозата си за растеж на международното търсене на нефт през 2021 година и 2022 година За актуалната година, както и преди упованието е за покачване с 5,5 млн. барела дневно, а за идната 2022 година прогнозата е нараснала нищожно – с 0,1 млн. барела дневно – до 3,4 млн. барела дневно. Това излиза наяве от ноемврийския отчет на организацията.

„ Световното ползване на нефт ще пораства по отношение на дейното ползване на бензин и увеличение на броя на интернационалните пътувания, защото от ден на ден страни отварят границите си. Въпреки това, новите талази от Коронавирус в Европа, отслабването на икономическата интензивност и високите цени на петрола ще задържат растежа на търсенето, вследствие на което прогнозата ни за растеж на търсенето на нефт е съвсем непроменена спрямо отчета от предишния месец и е за 5,5 млн. барела дневно през 2021 година и 3,4 млн. барела дневно през 2022 година “, пишат специалистите от МАЕ.

Според ноемврийската прогноза, през 2021 година търсенето на нефт в света ще е на равнище от 96,28 млн. барела дневно, откакто за 2020 година тя бе за 90,79 млн. барела.

Добив

Световният рандеман на нефт през октомври е повишен с 1,4 млн. барела дневно в съпоставяне със септември – до 97,7 млн. барела дневно. Половината от това нарастване са пада на Съединени американски щати. Това показва в ноемврийския си доклад Международната организация по енергетика (МАЕ).

„ Световният рандеман на нефт към този момент пораства. През октомври доставките са се нараснали с 1,4 млн. барела дневно, до 97,7 млн. барела дневно. След възобновяване на Съединени американски щати от урагана Ида, на страната се пада половината от нарастването “, се споделя отчета.
Експертите от организацията чакат растеж с 1,5 млн. барела дневно през ноември и декември тази година, макар че ОПЕК+ пренебрегва молбата на съществени консуматори за нарастване на добива над съгласуваните по-рано квоти за нарастване с 400 хиляди барела дневно. Според доклада, през октомври страните от ОПЕК+ още веднъж са преизпълнили съглашението си за ограничение на добива на нефт, достигайки до равнището от 116 %, както и през септември, а Русия е запазила спазването на поетите задължения до 92 %.
„ Независимо от значителния растеж на резултатите спрямо предходната година, размерът на рандеман остава надалеч от общия целеви индикатор на ОПЕК+, защото Нигерия, Ангола и Малайзия не престават да се борят с оперативни и механически проблеми, задълбочаване на тежката работна среда, провокирана от COVID-19 “, означават специалистите, изготвили отчета.
От МАЕ прибавят, че добивът на петрол в Русия през октомври е повишен с 90 хиляди барела дневно до 9,91 млн. барела дневно, като осъществяването на договорката е 92 %.
Добивът на страните от ОПЕК през октомври е повишен с 240 хиляди барела дневно по отношение на септември – до 27,42 млн. барела дневно. Лидери по растеж са Саудитска Арабия и Венецуела, които, съгласно отчета на МАЕ са се върнали към равнището отпреди Коронавирус.
МАЕ покачва прогнозата си за растеж на добива на нефт през 2021 година за страните, които не влизат в обединяването ОПЕК+ като в този момент упованието е то да е на равнище от 480 хиляди барела дневно. В отчетът през октомври прогнозата бе за 390 хиляди барела дневно.
„ В съпоставяне с предходният ни отчет, добивът в страните, които не влизат в ОПЕК+ през четвъртото тримесечие на 2021 година е преразгледан в посока на нарастване с 240 хиляди барела дневно до 47,4 млн. барела дневно и със 170 хиляди барела дневно през 2022 година, вследствие на което плануваният годишен размер на произвеждане се усилва до 480 хиляди барела дневно през 2021 година и до 1,9 млн. барела дневно през идната година “, се споделя в отчета.
Запаси
Експертите от МАЕ регистрират също по този начин, че комерсиалните ресурси от петрол и нефтопродукти в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през септември са спаднали с 51 млн. барела през август – под междинното равнище за последните 5 години 250 млн. барела.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР