Експерти твърдят, че сапунките са също толкова вредни, колкото и

...
Експерти твърдят, че сапунките са също толкова вредни, колкото и
Коментари Харесай

Внимание: Сапунените сериали увреждат мозъка

Експерти настояват, че " сапунките " са също толкоз нездравословни, колкото и пристрастяването към опиатите и могат да причинят обща незаинтересованост, нервност, личностни разстройства и даже деменция

От самото си основаване телевизионните сапунени сериали, наречени сапунени опери, имат своята вярна аудитория на всички места. Те нямат за цел да се занимават по-задълбочено със обществените проблеми, не изискват прекалено много интелектуална ангажираност и от тях няма да научите нито една значима информация за нищо значимо в света. Тяхната единствена цел е просто да обезпечат на феновете развлечение за известно време. Затова може да ви изненада, че съгласно най-новите проучвания обичаната ви теленовела, която без подозрение гледате от години, е много рискова за мозъка ви, оповестява БГНЕС.

Точно това твърди австрийският невролог Ервин Хелингер от университета в Залцбург: това, което се случва в мозъка ни, до момента в който гледаме сапунени опери, може да бъде в действителност рисково.

Сапунените опери са сериали от трагичен вид, характеризиращи се с неналичието на класическа пауза, т.е. тяхната дълготрайност във времето е неограничена. В началото те имат обзор на главния сюжет и героите, само че с течение на времето сюжетът и героите се разклоняват на безчет подсюжети, към които непрекъснато се прибавят нови герои, като по този метод се пробват да задържат вниманието на феновете и да усилят гледаемостта. И това, наподобява, е доста сполучливо: сапунените опери се създават в големи количества и имат висока гледаемост на всички места – това е промишленост за милиарди долари.

Хелингер обаче твърди, че сапунените опери могат да бъдат също толкоз нездравословни, колкото и пристрастяването към опиатите, тъй като могат да причинят „ обща незаинтересованост, нервност, личностни разстройства и даже деменция “. Според него сапунените сериали съставляват опасност заради действието на " огледални " неврони.

А точно в сапунените опери всички обстановки са показани извънредно опростено и незадълбочено, а героите са показани посредством стандарти, с които елементарно се идентифицираме. И тъкмо за това са виновни невроните, които са от значително значение за разбирането на държанието и желанията и за научаването на умения посредством реплика. Заради тях мозъкът стартира да мисли, че разпоредбите и механизмите на измислицата работят в реалност.

Всеки знае, че до момента в който гледаме филм, от време на време можем да развием толкоз мощна връзка с някой от героите, че да се усещаме като че ли това, което се случва на него, се случва на нас или на обичан човек, тъй че страдаме с него, ненавиждаме виновника и се надяваме да бъде осъден. Някои хора могат да се разпознават с кино или телевизионни герои толкоз доста, че стартират да приказват за тях, като че ли са същински. Тъй като историята продължава безпределно и се развива постепенно, имаме време да изпитаме страстите по същия метод, както и героите. Някои хора са откровено смутени и недоволни, когато обичаната им сапунена опера най-сетне свърши. Липсват им основните герои, даже могат да се почувстват празни.

За всичко това са виновни " огледалните " неврони. Те могат да ни отдалечат от действителността и да изкривят визията ни за действителността. Този тип интензивна прочувствена ангажираност значи, че мозъците ни създават повече от хормоните кортизол и адреналин. Като си играят непрестанно с страстите ни, сапунените опери предизвикват физически несъответствия.

Като в допълнение доказателство за неприятния резултат на сапунените опери върху мозъка, тестванията, извършени от испанския Национален център за оценка на висшето обучение (Ceneval), демонстрират, че младежите, които постоянно гледат мелодраматични сапунени опери, са получили приблизително 12 точки по-ниски резултати на приемните изпити в сравнение с тези, които са гледали други типове стратегии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР