Експерти се противопоставят на темата и мястото на третата българска

...
Експерти се противопоставят на темата и мястото на третата българска
Коментари Харесай

Скандал с третата ни изложба в Лувъра

Експерти се опълчват на тематиката и мястото на третата българска галерия в Лувъра. Работно заглавие е " Изкуство и култури в България през 16-18 века ". Специалистите не са съгласни експозицията да бъде показана в отдел " Ислямско изкуство " в музея, както и с концепцията да се показа взаимоотношението сред ислямското и християнското изкуство. Категорични са, че в този интервал такова взаимоотношение е пренебрежимо малко.


Настояват изложбата да бъде подредена в различен отдел, да вземем за пример " Живопис ". В отговор министърът на културата Боил Банов прикани да не са ксенофоби.
Проф. Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуствата: Дали артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи им е мястото в едно от подземията на департамент " Ислямско изкуство " на Лувъра, защото за някои среди, изключително за духовниците, това може да се одобри като осквернение. Боил Банов, министър на културата: Аз се надявам, че всички ние не сме ксенофоби. Това е част от нашата история. Тук има сигурно, като приказваме за 16-18 век, ще има доста неща, свързани с исляма, ще има доста неща, свързани и освен с исляма. Така че това е нашата история, наш интервал, това са полезности, които се пазят в нашите библиотеки, нашите музеи, в православната черква и по този начин нататък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР