Експерти от Областната администрация в Русе ще участват в международен

...
Експерти от Областната администрация в Русе ще участват в международен
Коментари Харесай

Представят резултатите от международен образователен проект с русенско участие в Букурещ

Експерти от Областната администрация в Русе ще вземат участие в интернационален конгрес, касаещ развиването на професионалното обучение и по-конкретно на това в областта на изкуството.

Инициативата е в границите на интернационален план „ Учители за Z-лебеди ”, в който сътрудник е и Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “. Според регионалния шеф Анатоли Станев реализирането на планове, касаещи директно образованието и науката би трябвало да бъде водещ народен приоритет. „ Подобни начинания са от изгода за цялото общество. Нека не забравяме, че точно културата съставлява най-прекият път за опознаване сред другите нации, а също тя е и основата за израстването на всяка нация “, разяснява Станев. Той благодари и на шефа на учебното заведение Мария Дуканова за сполучливата реализация на плануваните начинания по плана.

Форумът ще се организира този понеделник в румънската столица Букурещ. На него ще участват още представители на Регионално ръководство на образованието, Националното учебно заведение по изкуствата, Държавната Опера и ФТТ „ Найден Киров “.

Целта на плана е да усъвършенства връзката с учениците, представители на така наречен Z – потомство и по този метод да увеличи качеството на тяхното професионално обучение. В процеса на работа учителите усъвършенстват своите умения на преподаване, в това число и цифрови, обменят положителни практики като следят и разискват уроци по типичен, модерни, присъщи и фолклорни танци. Благодарение на плана към този момент е реалност и управление за учители по танци, което да ги поддържа в развиването на професионални умения, умения за попечителство и интеркултурен разговор. То има за цел да обогати съществуващите танцови методики и на практика насоки, да ги актуализира, да ги приспособява към метода, по който учениците сред 13 и 16 години получават нови познания и умения. В ход е и реализирането  на „ Виртуална лаборатория ” с видео уроци, екзерсиси, изявленията и професионални препоръки. Това се явява един новаторски учебен инструмент, който ще даде опция на искащите да се учат и да се усъвършенстват в региона на разнообразни типове професионални танци – типичен балет, присъщ танц, фолклорни танци, модерни танци. Интересно е, че в плана, с изключение на учители по танци, вземат участие и учители по непознати езици и литература, математика, физика, география, биология, обществени науки, чиято задача е да основат просветителни артикули върху основата на връзката сред преподавания от тях предмет и танцовото изкуство – един автентичен интердисциплинарен метод, който обогатява и надгражда образованието по танци. В плана са привлечени и  психолози, PR и маркетинг експерти, както и артисти, които прибавят нова позиция на самодейността, нов фокус, по-близък до сцената и до пазара на труда. Част от общите тематики разкриват връзката сред математическите и танцовите фигури; женските облици от античната литература, пресъздадени с балетна лексика; географията през призмата на обичайните танци на другите държави; здравословно хранене за танцуващи; по какъв начин да се поддържам връзка с поколението Z; речник на главните танцови термини; къс исторически обзор на развиването на школите по балет и танци в страните на партньорството; насоки за професионално промотиране благодарение на цифрови принадлежности за разработване на портфолио на актьора и доста други. 

Благодарение на плана възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата участваха в уроци по типичен, присъщи и модерни танци на преподавателите от партньорските учебни заведения. Във виртуална среда те се срещаха със свои връстници и дружно учиха нови придвижвания, техники и трупаха професионален опит.

Припомняме, че става дума за двугодишен интернационален танцов план, съфинансиран от програмата Еразъм+ (стратегическо партньорство в професионалната сфера) на Европейския съюз. Координатор на плана е Средно учебно заведение по хореография „ Флория Капсали “ в Букурещ. Проектът започва на 1 декември 2020 година и в него вземат участие учители по типичен и фолклорни танци и общообразователни предмети от НУИ „ Проф. Веселин Стоянов ” – Русе, както и преподаватели от румънското учебно заведение, а също и  представители на компания „ Атитюд ” от Виена и от Гръцкото сдружение, със седалище в Румъния.

Проектът има и свои посланици, които го промотират и поддържат: Весела Василева – шеф на балета при Държавна опера – Русе, Людмила Коновалова – примабалерина на Виенската щатсопера, Джиджи Къчюляну – румънски хореограф и Алкис Рафтис – президент на Международния танцов съвет в ЮНЕСКО. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР