Експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната инспекция по околна среда

...
Експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната инспекция по околна среда
Коментари Харесай

Проверяват кариерата за добив на инертни материали край Белащица

Експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната ревизия по околна среда и водите и Инспекцията по труда в Пловдив влязоха на инспекция в кариерата за рандеман на инертни материали край Белащица. Това стана след поредност от митинги на жителите на близките села, които се оплакват от замърсяване на въздуха и звук. Те желаеха още прекъсване на работата на кариерата и възбрана за откриване на нови площи в находището.

Белащица, Родопи

Протестиращите желаеха законодателни начинания, които да не разрешават рандеман на инертни материали на по-малко 10 километра от обитаемоте места. В същото време, измервания на мобилна станция на пловдивската екоинспекция са посочили, че няма превишаване на фините прахови частици и на шума. Има обаче други нарушавания.

Стефан Шилев - шеф РИОСВ-Пловдив: Дадени са наставления, като сега виждам, че някои от тях не се извършват. Ръкавите сега са скъсани и не са удължени, както и другият, той също не е продължен.
Министерството на енергетиката ревизира концесионния контракт на компанията. Ако бъдат открити нарушавания, то той ще бъде краткотрайно спрян до тяхното премахване.
Станислав Станков - шеф Дирекция „ Природни запаси, концесии и надзор " - Министерство на енергетиката: Предоставянето на вероятно позволение, не става въпрос за ново разширения, а за нова концесионна повърхност, може да стане при строго избран от закона ред, а точно след позитивно решение по Оценка на въздействието върху околната среда, което сега е стартирало от вложителя пред РИОСВ-Пловдив.Емил Брайчев - изпълнителен шеф на фирмата-концесионер: И в случай че всичко се потвърди като обстоятелства в лицензирани лаборатории - фини прахови частици, ние сме компанията, която ще си понесе съответната отговорност.
Община Пловдив също поддържа протестиращите и се разгласи срещу нова концесия и разширение на активността.
Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив: Ние поставяме неимоверни старания за възстановяване качеството на атмосферния въздух, само че до момента в който съществуват тези кариери, не знам това по какъв начин може да случи.
Хората са безапелационни, че няма да спрат с митингите. Готови са да се извърнат към Европейския съд и Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР