Експерти от Държавната агенция Електронно управление /ДАЕУ/ и българи, живеещи

...
Експерти от Държавната агенция Електронно управление /ДАЕУ/ и българи, живеещи
Коментари Харесай

Работят върху пилотно дистанционно електронно гласуване

Експерти от Държавната организация " Електронно ръководство " /ДАЕУ/ и българи, живеещи отвън страната, ще работят взаимно за пилотно отдалечено електронно гласоподаване , оповестиха от пресцентъра на омбудсмана Мая Манолова.

Председателят на Държавна организация " Електронно ръководство " Александър Темелков, омбудсманът Мая Манолова и българи, живеещи отвън страната, членове на ИК " Гласувай без граници ", се договориха да се сътвори работна група към плана " Изграждане и внедряване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване ".

До това решение се стигна през днешния ден на среща в организацията, инициирана от омбудсмана, по искане на сънародниците ни, които потърсиха съдействието й за ускорение въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване.

От страна на ДАЕУ бяха показани осъществените до този миг действия по плана, измененията в законодателството и главните провокации за сполучливото му осъществяване. Представителите на българите, живеещи и работещи в чужбина, показаха своите рецензии, свързани с невъзможността да упражняват правото си на глас посредством електронно отдалечено гласоподаване . Те подчертаваха, че са очаквали до 31 декември 2018 година да бъде създадена пилотната система за провеждането му, финансирана с европейски средства на стойност 1,5 млн. лева
 Машинното гласоподаване отпада за изборите есента
Машинното гласоподаване отпада за изборите есента

" Крайният резултат е " сталинистки метод " - има машини, има проблем, няма машини, няма проблем ", разясняват от Българска социалистическа партия

Мая Манолова означи, че след измененията в Изборния кодекс провеждането на отдалечено електронно гласоподаване към този момент не се обвързва с неколкократно отлаганата електронна идентификация в персоналните карти, каквото опрощение имаше, с цел да не се осъществя.

Според нея признатите текстове дават необятна опция за осъществяване на заложените в Изборния кодекс опити, опирайки се на разнообразни начини за идентифициране на гласоподавателите, като електронен автограф или въз основа на данни, съхранявани в осведомителните фондове за българските персонални документи в това число модерни способи посредством лицево различаване и други
 Манолова с 14 незабавни ограничения до ЦИК за машинното гласоподаване на локалните избори
Манолова с 14 незабавни ограничения до ЦИК за машинното гласоподаване на локалните избори

Тя се афишира изрично срещу опитите за унищожаване на машинното гласоподаване

Членовете на ИК " Гласувай без граници " и омбудсманът предложиха по-голяма ангажираност от страна на ЦИК по плана за отдалечено електронно гласоподаване, по който ДАЕУ е бенефициент, и бързо одобрение на техническото задание, съобразено с измененията в Изборния кодекс. Те показаха подготвеност да бъдат дейни участници в работната група, като дават експертна и консултантска помощ при неговото осъществяване. Целта е да се сътвори работеща пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване, която да се употребява с доверие от жителите, да подсигурява тайната и интегритета на вота, както и да дава отговор на високите стандарти за киберсигурност.

Омбудсманът акцентира, че предходната седмица още веднъж е напомнила на ЦИК, че по закон комисията има задължението до 31 юли 2019 година да сътвори непрекъснато настоящо профилирано звено за техническо обезпечаване и надзор на електронното гласоподаване, а до края на март 2020 година да одобри пътна карта за произвеждането му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР