Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените

...
Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените
Коментари Харесай

Обсъден е механизмът за взаимодействие при разследването на престъпления срещу природата

Експерти разискаха ефикасните механизми за съдействие при опазването на предпазените типове хищни птици и осъществяването на Плана за деяние за битка против противозаконното потребление на отровни примамки в България, признат през 2021 година В срещата, извършена с семейството на Министерство на околната среда и водите, участваха специалисти от Министерство на вътрешните работи, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Агенция „ Митници ", Асоциация на прокурорите в България, Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), „ Зелени Балкани " и WWF.

Сред основните фактори за възстановяване на успеваемостта при следствие и попречване на закононарушения против дивата природа са възстановяване на съдействието сред виновните институции и гражданските организации, промени в законодателството, развиване на потенциал за следствие на този характерен вид закононарушения.

Основна цел на срещата беше да се обясни методът на взаимоотношение сред новия бранш „ Престъпления срещу околната среда и дивата природа " в отдел „ Икономическа полиция " към Министерство на вътрешните работи и всички останали участници в процеса: Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, БАБХ, прокуратурата и неправителствените организации. Ясно беше деклариран задължението закононарушенията против природата да се преследват с плануванаъа тежест от закона. Подчертана беше и нуждата да се ускори присъединяване на гражданското общество в подаването на сигнали за закононарушения и на природозащитните организации с тяхната експертиза в разрешаването на случаите. Страните показаха убеденост, че новият бранш „ Престъпления срещу околната среда и дивата природа " ще има основна роля в сполучливото съгласуване на дейностите.

Благодарение на проведените образования за следствие на закононарушения против природата десетки прокурори могат да се включат интензивно в помощ на проверяващите служители на реда при установяването им. Участниците в срещата разискаха и провеждането на образования на районно равнище, които да подкрепят координацията и използването на протоколите за деяние при случаи като потребление на отровни примамки и сходни нарушавания.

През идващите години с приоритет ще се почистват складовете със залежали пестициди, които попадат в предпазени зони или във значими местообитания на предпазени типове. Това стана ясно по време на разискването по тематиката за обезопасяването на старите хранилища с пестициди на територията на България. Българско дружество за защита на птиците даде информация за настоящото положение на някои от старите хранилища, които се намират в територии, предпочитани за запазване. Въпросът за незаконната търговия с пестициди от страни отвън Европейския съюз сплоти организациите и институциите към нуждата от нараснал надзор и ограничения за предотвратяването ѝ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР