Експерти обсъдиха актуалната тема за онлайн образованието на конференцията Образование

...
Експерти обсъдиха актуалната тема за онлайн образованието на конференцията Образование
Коментари Харесай

Онлайн обучението и иновативното училище – експертите говорят

Експерти разискаха настоящата тематика за онлайн образованието на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", която се организира в София.

Тя бе проведена по самодейност на икономическия портал Economic.bg, телевизионния водач NOVA, осведомителния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата цифрова група Нетинфо и " София Тех Парк ". В звук с тематиката, полемиката беше предавана и във Фейсбук страниците на Новините на NOVA, Economic.bg, Dir.bg и Kmeta.bg, като всички заинтригувани имаха опцията да задават своите въпроси в действително време.

Дискусията за бъдещето на електронното обучение срещна експертните отзиви на шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и на бизнеса, който предлага софтуерни решения. Участие взеха българският еврокомисар Мария Габриел с сектор " Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша ", министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

Конференцията бе предизвикана от обстановката, в която потребността от съответно онлайн обучение в изискванията на изолираност се оказа приоритет. На нея се разискаха сюжетите, които стоят пред Министерството на образованието и науката за началото на новата образователна година.

На 15 септември всички учебни заведения и детски градини отварят порти. Учениците ще влязат в тях физически. Дистанционната форма въпреки всичко остава и ще се ползва при нужда според от обстановката, стана ясно по време на конференцията.

„ Следващата образователна година ще започва присъствено. За страдание, доста евентуално е тогава към момента да живеем в изискванията на ковид, което ще наложи непрекъснато превключване ”, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„ Все още имаме деца, които не разполагат с нужните цифрови устройства. Важното за страните членки е да помислим по какъв начин в границите на идващия програмен интервал могат да бъдат употребявани средства, тъй че да се даде решение и на тази обстановка ”, сподели еврокомисарят Мария Габриел.

За да може да се съблюдава наложителната отдалеченост при присъственото образование, учениците би трябвало да са сред 10 и 15 в едно помещение. Това може да стане посредством периодично повтаряне на присъствено с отдалечено образование ”, разяснява Асен Александров, шеф на 51-во СУ " Елисавета Багряна ".

Представители на бизнеса предложиха в образованието да бъде въведено и предприемачеството.

Според Милена Стойчева, образованието би трябвало да работи в екип с бизнеса и да дава отговор на потребностите на пазара.

" Нашето предложение, с цел да можем да се впишем в европейската рамка, е да имаме предприемачество и нововъведения като част от образованието във всеки един университет. Това не значи да вкарваме нови предмети, а да създадем основа студентите във всички специалности да се включват в този развой ", изясни тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР