Експерти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР) и Регионалната

...
Експерти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР) и Регионалната
Коментари Харесай

Откриха причината за замърсяване на Варненското езеро

Експерти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна организация по околна среда във Варна правят взаимна инспекция по сигнал за приключването на отпадъчни води във Варненското езеро.

Взети са водни проби от преливник на канализационна шахта и три водни проби от езерото, които ще бъдат изследвани по физико-химични индикатори: електропроводимост, температура на водата, разперен О2, плътност с О2, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, ортофосфати като фосфор, общ фосфор.

При осъществения оглед на терен се установи повреда по канализационен колектор по ул. " Георги Пиячевич ". Аварията е зародила при осъществяване на изкопни действия от компанията реализатор на строително-монтажни работи в кв. " Максуда ", с възложител Община Варна.

Проверката откри, че е разрушената стена на преливник, ситуиран в канализационна шахта на ул. " Тодор Влайков " №22. От преливната стена отпадъчните води от колектора преливат към дъждовната канализация, а от там - към Варненско езеро.

Към момента на инспекцията преливната стена е възобновена и приключването на отпадни води е прекратено. Продължава приключването на минимално количество води с непостоянен генезис, за което ще се извърши спомагателна инспекция.

Взета е водна проба от потока отпадни води, заустени в езерото. След като се получат резултатите ще бъдат подхванати съответните административни дейности по екологичното законодателство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР