Експертен екологичен съвет ще решава казуса със завода за изгаряне

...
Експертен екологичен съвет ще решава казуса със завода за изгаряне
Коментари Харесай

Експертен екологичен съвет ще гласува дали да има завод за изгаряне на автомобилни гуми в район „Южен“

Експертен екологичен съвет ще взема решение проблема със завода за изгаряне на автомобилни гуми в регион „ Южен “. Това излиза наяве от позицията на Регионална инспекция за опазване на околната среда до медиите.

От инспекцията организират процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), като тя е почнала с приемането на съобщение за капиталовото предложение през декември 2021 година. Отчитайки характера и местоположението на обекта шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда е определил, че е належащо да бъде извършена най-продължителната и подробна от административна позиция процедура, а точно - да се изготви Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС), който да бъде подложен на публично разискване. В хода на процедурата екоинспекцията е оценила негативно качеството на ДОВОС на възложителя и го е прибирала за преправка. Последно модифицираният отчет е импортиран в екоинспекцията през м. септември 2023 година, като качеството му е оценено позитивно.

Определено е възложителят да провежда взаимно публично разискване със засегнатите Община Пловдив и регион Южен – Община Пловдив. Такова бе планувано на 29 декември 2023 година, само че беше анулирано от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив защото сдружението не е спазило периодите за документално известяван на екоинспекцията за мястото, датата и часа на осъществяване, регламентирани в Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда. С цел процедурата да бъде извършена при съблюдаване на всички, планувани в законодателството условия, беше поискано образуване на ново публично разискване. Дружеството-възложител го е насрочило на 23.02.2024 година от 11:00 часа..

След провеждането на публичното разискване, като се вземат поради всички изразени и постъпили отзиви и мнения на жителите и заинтригуваните страни, ще се премине към идващия стадий, а точно: осъществяване на Експертен екологичен съвет (ЕЕС), където отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда ще бъде гласуван и с нормално болшинство също може да бъде признат или отритнат.

Освен това Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е изпратила питане до Община Пловдив и РЗИ – Пловдив за уточняване отстоянието на площадката на капиталовото предложение до обекти, подлежащи на здравна отбрана. След приемане на отговор от тях, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще предприеме съответните законови дейности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР