Експертът по антитероризъм Пламен Василев смята, че при опита за

...
Експертът по антитероризъм Пламен Василев смята, че при опита за
Коментари Харесай

Експерт по антитероризъм за бомбата срещу Гешев: Професионалисти са допуснали грешка, или са търсели точно този ефект

Експертът по антитероризъм Пламен Василев счита, че при опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев или са работили експерти, които са позволили неточност, или са желали да реализират този резултат - да стане нещо, само че не безусловно да убият основния прокурор.

Василев е огледал мястото след гърмежа и намира за нетипично това, че взривното устройство е сложено под равнището на пътя. Възможно е поради това, че са бързали и са желали да го прикрият.

" На метър по-ниско от пътя има едно пространство с неправилна форма, където няма трева - почвата е изгребана, само че има противоположен надолнище надолу. Наблюдавах, че отсколките най-близките са на 4-5 метра от пътя и на 3 метра височина над равнището на пътя - приказваме за денивелация сред взривното устройство и най-видимите следи от към 4-5 метра ", изясни Василев по Българска национална телевизия.

По думите му най-хубаво ориентиране на гърмежа се реализира, в случай че зад него има нещо задоволително обемисто или тежко - като бетонен блок, чувал с пясък или дървена натрупа. Дървото, което е над мястото, е обгорено, само че не е горяло, т.е е било подложено на висока температура. Сачмите са нависоко в дърветата. Осколките може да са лизнали горната част на автомобила, в случай че допуснем, че самият автомобил е минал през тях, сподели Василев.

Той изясни, че мястото край пътя е голо, само че през юни има висока трева, където умерено може да се постави пакет, който няма да се види. Пет метра по-напред има мостче и в случай че там е бил комплициран гърмежът, е щяло да има " прелестна поразяваща дарба ", сподели специалистът.

Според него се е целяло по-скоро да се създаде някакъв резултат тъкмо в оня миг, в сравнение с да се убие някого.

" Но това са хипотези въз основата на информацията, която са ни дали, а тя сигурно е изкривена. Информацията не е задоволителна. Дава се на час по лъжичка, а всеки ден се опровергава това, което е упоменато предния ден. От 20, 30, 50 хипотези някоя ще се окаже вярна ", сподели Василев.

Ако се е разчитало на пробиващите свойства на осколки, е нямало е да има резултат, защото пробиването на бронирани стъкла са на различен принцип - те са на пластове. Един и същ патрон би трябвало да удари на едно и също място, с цел да пробие бронирано стъкло.

Според Василев взривното вещество не е тротил. Ако е самоделно, може да е взривно вещество въз основата на амониева селитра, която се продава свободно в аптеките.

" Тя има по-слабо изразени взривни свойства и скорост на експлозия. Като цяло е едва взривно вещество и затова е трябвало да бъде по-обемист пакет. Обемист пакет край пътя, затулен и експедитивност... ", сподели специалистът по антитероризъм.

Смята, че детонацията е била чута най-малко на пет километра. В близката конна база е имало очевидец, който е видял пушек.

Има доста хипотези за детонацията, сподели още Василев. Ако е задействан гърмежът с дистанциононно, съгласно него, то е било обикновено - от вида, което отваря гаражни порти. Но най-сигурният метод е механичният - ударник удря възпламенител или с електричество.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР