Експериментите са изключително важни за развитието на науката и човечеството,

...
Експериментите са изключително важни за развитието на науката и човечеството,
Коментари Харесай

Как двама учени превръщат жива котка в телефон

Експериментите са извънредно значими за развиването на науката и човечеството, от време на време обаче те могат да бъдат много странни.

В историята са останали редица образци за това, какво вършат хората в името на науката. Един от тях е казусът, в който двама професори от Принстънския университет трансформират котка в телефон.

РАЗБЕРЕТЕ ЗА НЯКОЛКО ИНТЕРЕСНИ МЕДИЦИНСКИ ПРАКТИКИ ОТ МИНАЛОТО

През 1929 година Ърнест Глен Уевър и асистентът му Чарлз Уилиам Брей стартират да вършат задълбочено изследване за това по какъв начин слуховият нерв възприема звуците. За тази цел двамата учени имат потребност от същински слухов нерв и вземат решение да си го набират от жива котка.

Учените отварят черепа на котката,

откакто първо я упояват, и доближават до слуховия ѝ нерв. След това свързват единия завършек на телефонна жичка към нерва, а другия към телефонен правоприемник и по този метод сполучливо основават телефонен предавател.

Известни изобретения, заслугите за които са приписани на неверните хора

След като устройството е готово, Уевър взима приемника и се отдалечава на 15 метра в шумоизолирана стая. За изненада на двамата учени, когато Брей проговаря в ухото на котката, Уевър го чува през приемника.
 Ърнест Глен Уевър и асистентът му Чарлз Уилиам Брей Ърнест Глен Уевър и асистентът му Чарлз Уилиам Брей
Резултатите от опита се оказват по-големи и обилни, в сравнение с учените от Принстънския университет са очаквали. Експериментът им потвърждава известната до този миг доктрина, че колкото по-силен е звука, толкоз по-висока е ѝ честотата му.

Учените организират още опити върху котката,

с цел да потвърдят откритията си. В тях обаче Уевър и Брей закачат жичката към разнообразни елементи от мозъка и лимитират притока на кръв към него. Когато тези опити не дават никакъв резултат, учените осъзнават, че честотата на отговор на слуховия нерв е непосредствено обвързвана с честотата на звука.

ВИЖТЕ НЯКОЛКО ФАКТА ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЖИВОТНИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Въпреки че опитът им е много противоречив и осъждан от деятели и организации за отбрана на животните, за сензационния си опит и своя принос към науката екипът получава първия орден „ Хауърд Кросби Уорън “ на Обществото на пробните психолози.

Трудът на двамата учени способства

за още много открития в медицината и даже оказва помощ на военните през Втората международна война.

Как делфин се самоуби от обич към жена

Благодарение на опита на Уевър и Брей са изобретени първите кохлеарни импланти, въодушевени от телефонната жичка в слуховия нерв на котката воин.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Четете още:

Мумия на прахуляк и мармалад от кръв - медицината през XVII век

Знаехте ли, че... резачката е основана за изродяване на бебета

"Бащата на актуалната гинекология " опитал върху тъмнокожи робини
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР