Експериментите показват, че почти всички генно редактирани пилета са проявили

...
Експериментите показват, че почти всички генно редактирани пилета са проявили
Коментари Харесай

Редактирана ДНК защитава пилетата от птичи грип

Експериментите демонстрират, че съвсем всички генно редактирани пилета са показали резистентност към по-ниски дози на в този момент циркулиращия вариант на птичия грип, само че при по-високи дози към половината от генно променените птици са развили неочаквани инфекции, написа Euronews, базирайки се на обява от вторник в Nature Communications.

Научните среди правят оценка опита, наблягайки, че за разлика от генетичната трансформация, при която в ДНК се вкарват непознати гени, генетичното редактиране (CRISPR-Cas9) ще работи по-добре при отбрана от заболявания, в тази ситуация птичия грип. Тази първа крачка е насърчила английските учени да пристъпят към опити с три характерни генетични промени, които ще обезпечат по-ефективна отбрана на птиците, с вероятност да спрат разпространяването на смъртоносното заболяване.

Едно от най-важните преимущества при генното редактиране е, че смяната може да се наследява, създавайки резистентен на обещано заболяване тип, споделя водещият академик на проучването Майк Макгрю от Университета в Единбург.

От 2022 година насам птичият грип се завърна на доста места...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР