Ексклузивно! Ето кой е убил Жоро Плъха Повдигнаха обвинение на

...
Ексклузивно! Ето кой е убил Жоро Плъха Повдигнаха обвинение на
Коментари Харесай

България се вдига в защита на лекаря, застрелял Плъха

Ексклузивно! Ето кой е умъртвил Жоро Плъха Повдигнаха обвиняване на лекаря, гръмнал Плъха Facebook брани лекаря, прострелял Жоро Плъха Пловдивчани на митинг в отбрана на лекаря, прострелял Плъха 100 пловдивчани желаят независимост за лекаря, прострелял Плъха ВИДЕО Съпругата на задържания доктор: Не ни пускат у дома ВИДЕО Ангел Джамбазки: Освободете задържания доктор в Пловдив Организират нов огромен митинг в отбрана на лекаря, прострелял Плъха

България се подвига в отбрана на  пловдивския доктор доктор Иван Димитров, който простреля крадеца Жоро Плъха. Втори огромен митинг провеждат през днешния ден в Пловдив от 11,30 часа. Мястото още веднъж е постройката на Второ районно управление (на МВР), заяви за Марица.бг Николай Гаргов, основател на митингите.

Протести ще има още в София и Стара Загора.

Исканията на пловдивчани са лекарят неотложно да бъде освободен, без да му бъде повдигано обвиняване. Те упорстват и за смяна на законите в България, които да разрешават сходни случаи при неизбежна самозащита да не се третират като ликвидиране.

Вчера сутринта по самодейност на Николай Гаргов  много сътрудници и съседи на лекаря и стотици пловдивчани скандираха “Свобода за лекаря! ” пред постройката на Второ РПУ. При самозащита в дома си 48-годишният рентгенолог простреля рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха от “Столипиново ”. Пловдивската окръжна прокуратура го задържа за 72 часа, а мярката изтича във вторник.

Адвокат Емилия Недева: Законът пази доктор Димитров

Няма потребност да бъде променян законът, и сега той пази доктор Иван Димитров. Имаме един типичен случай на неизбежна самозащита съгласно това, което е обявено като обстоятелства. Проникнато е в жилището на лекаря и има директно нахлуване върху него ”, разяснява пред “24 часа ” известният правозащитник и углавен юрист Емилия Недева.

Според нея, когато има противоправно нахлуване против личността и собствеността на жителя, в тази ситуация на доктор Иван Димитров, освен атакуваният, само че и всеки, който се намира наоколо и схване тази опасност, може да упражни правото си на самоотбрана.  

Полицията постоянно мисли, че би трябвало да се отбраняваш по същия метод и със същите средства, с които си бил атакуван. Когато обаче те нападат с нож, това изисква отбиване или прекратяване на нападението с всички вероятни средства, които имаш разполагаем. Включително и с огнестрелно оръжие, без значение че то има по-голямо поразяващо деяние, в сравнение с ножа ”, споделя юристката. Тя е безапелационна, че с цел да бъде непокътната телесната цялост и собствеността, може да се употребяват всевъзможни средства, в случай че това нахлуване не е прекратено.

“Законът категорично споделя, че когато нахлуване е осъществено посредством навлизане с принуждение или щурм в жилище, в никакъв случай няма превишаване рамките на неизбежната защита. Т.е. по обявените обстоятелства в тази ситуация, откакто има навлизане в жилището на доктор Димитров, не може да се приложи текстът за превишаване на рамките на неизбежната защита ”, безапелационна е Недева. За нея е безумно да бъде арестувано едно лице, когато обстоятелствата сочат на това, което се оповестява през днешния ден.

“Да извършиш ликвидиране даже при превишаване на рамките на неизбежната защита, е наказуемо с до 5 година отнемане от независимост. Това не съставлява тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона, което да допуска задържане ”, пояснява юристката. Тя не приема изказванията, че сега прокуратурата е сред чука и наковалнята към проблема с пловдивския доктор.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР