Екраните ни заливат с информация за негативни икономически и геополитически

...
Екраните ни заливат с информация за негативни икономически и геополитически
Коментари Харесай

Светът на финансите: криза или възможност

Екраните ни заливат с информация за отрицателни стопански и геополитически процеси в международен мащаб. Тези процеси ще оставят трайна диря в действителния ни живот.

Редица фактори ни подсказват, че ще се наложи да живеем в по-висока инфлационна среда от тази, с която сме привикнали. Участието на финансовите пазари, посредством експерти ни дава опция да потърсим подобаващите тактики, с които да минимизираме резултатите от високата инфлация.

Но какво се случва действително на финансовите пазари, би трябвало ли да се опасяваме или има благоприятни условия, от които може да се възползваме?

Обикновено финансовите пазари изпреварват действителната стопанска система от шест месеца до една година. Както първи влизат в тежки времена, по този начин и първи излизат.
2022 година не прави изключение, а последното тримесечие фактически бе белязано от стихия в морето на финансите. Експертите следиха редица отрицателни придвижвания при другите класове активи.

Началото на октомври донесе моментна глътка оптимизъм за тържищата, само че анализаторите регистрират, че е прекомерно рано да се вършат дългосточни прогнози, при наличните индикации за в допълнение стягане на лихвените политики на централните банки от двете страни на океана.

Какво се случва в действителност?

През последната година следим някои извънредно редки процеси на финансовите пазари в международен мащаб. Един елементарен образец е преобръщането на всеобщото разбиране, че когато акциите са в интервал на спад, облигациите порастват, предлагайки самобитен избавителен пояс за вложителите, и назад. Това е по този начин през множеството време, само че 2022 година ни сподели, че всяко предписание, в действителност си има изключение.

За тези, които са нови в света на вложенията ще уточним, че акциите обичайно се считат за по-високорисков, само че и евентуално по-високодоходен актив. Облигациите (или дълговите книжа) от своя страна са с по-малък капацитет за рентабилност, само че пък носят по-висока непоклатимост. Научете повече за другите капиталови тактики, основани на тази логичност. 

Всъщност данните за последните 60г. сочат, че през тази година следим невиждана обстановка, където спадът на щатските 20-годишни държавни скъпи бумаги е по-голям от този на акциите, показани в графиката от показателя S&P 500. 

Подходящ ли е, тогава, моментът за вложения?

От казаното досега излиза наяве, че вложителите направляват бурните води на 2022г. без избавителен пояс. Но всяка стихия им своя край и слънцето още веднъж се появява на хоризонта.
Същото важи и за финансовите пазари. Именно това периодично повтаряне на спадове и растежи стои в основата на сполучливите капиталови тактики.
 D Добре е вложенията да се вършат в моменти, когато пазарите гравитират към своите дъна, тъй като тогава пазарим на промоция, по-късно при напредък генерираме облага.
На пръв взор елементарна математика – купуваш на ниска цена, продаваш скъпо. Теорията обаче става сложна на процедура, когато пазарите тестват психическата ни устойчивост като вложители в моменти на спадове, волатилност и непредсказуемост. Спокойно бихме могли да кажем, че обстановката тази година е тъкмо такава.

И въпреки всичко в случай че се отърсим от прочувствения отговор, който провокира тревожната пазарна и геополитическа конюнктура и потърсим хубавичко финансова логичност, ще забележим, че за тези от нас, които имат предпочитание и опция, може би моментът да планираме идващите си вложения наближава.

Разбира се, значимо е преди да се предприеме каквато и да е крачка, добре да определите своя капиталов небосвод, както и рисков профил:
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР