Екоорганизациите- “Грийнпийс- България” и “За Земята- достъп до правосъдие”, както

...
Екоорганизациите- “Грийнпийс- България” и “За Земята- достъп до правосъдие”, както
Коментари Харесай

ВНЕСОХА СТАНОВИЩА срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ на Ковачки

Екоорганизациите- “Грийнпийс- България” и “За Земята- достъп до правосъдие”, както и жителите са внесли своите негативни мнения срущу желанията на въгллищните централи на предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа “Република” “Топлофикация- Перник” и Топлоелектрическа централа “Бобов дол” да изгарят и биомаса и боклуци в производството на сила.

Становищата са попадени надлежно в Регионалната ревизия по околната среда и водите- Перник РИСОВ и Община Перник, и в Изпълнителната организация по околната среда Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ- Перник, оповестиха двете организации в сряда.

В момента пернишката централа е на начален стадий подаване на капиталово желание, а тази в Бобов дол към този момент е подала в Изпълнителна агенция по околна среда заявление за ново сложно разрешитело, което е финалната права за утвърждение на плана.

От “Грийнпийс”и “а земята- достъп до правосъдие” споделя, че са разкрили обилни пропуски по отношение на вредите за околната среда и човешкото здраве в документите и по двата плана. Те упорстват пред пернишката екоинспекция да извърши оценка на въздействието на промяната на част от горивото в Топлоелектрическа централа “Република “върху околната среда, а пред ИАОС- да не издава ново екоразрешително за работа на Топлоелектрическа централа “Бобов дол”.

Независимо от двете организации десетки хора от региона на двете електрически централи също подадоха мнения срещу капиталовите планове. В сходни случаи е значимо обществеността да взе участие и да се възползва от правото си интензивно да взе участие и да упражнява надзор върху решаването на екологичните въпроси.

Природозащтитниците показват, че в капиталовото предложение на ТЕЦ”Република” се планува наред с въглищата на денонощие да се изгарят в допълнение да 384 т биомаса, до 192 т шисти и до 96 т боклуци под формата на RDF. Изгарянето на отпадъците е източник на голям брой замърсители, разнообразни от тези, които се отделят при изгарянето на въгрища като фурани и диоксини да вземем за пример (всики токсични химични съединения), аргументират се те.

Според тях, в предлагането не е взето поради съществуващото замърсяване на въздуха в град Перник (систематично превишаване на нормите за фини прахови частици и серен двуокис), а предстоящите излъчвания от някои замърсители (кадмий и талий, живак, хлороводород и флуроводород) не са обосновани с данни и разбори. Това ясно демонстрира, че изводите по отношение на въздействието на капиталовото предложение върху качеството на атмосферния въздух и човешкото здраве са погрешни.

Сред другите пропуски са липса на разбор на въздействието от отпадъците, които ще бъдат генерирани при вероятно осъществяване на капиталовото намерение; липса на оценка на въздействието върху предпазени територии наоколо до централата; невключване на обществеността до процеса по взимане на решения за нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, показват в мнението си организациите. Топлоелектрическа централа "Бобов дол " планува наред с въглищата на денонощие да изгаря в допълнение до 96т боклуци и до 752т биомаса, за което ще получава спомагателни доходи. Това може да стане с минимални вложения, защото се заявява изгаряне на незначително малко количесто боклуци - 0,5% от общото количество гориво(на тегловна база). Това дава съображение да не се постановат и плануват никакви промени (инвестиции) в главните уреди на централата в това число и в пречиствателните такива. ИЗгарянето на биомаса също не постанова сходни промени.

В заявката за сложно позволение обаче екозащитниците откриват голям брой непълноти и несъответствия. Такова е осъществяването на комбинираното горене е заявено в съответствие 80% въглища, 19.5% биомаса и 0.5% неопасни боклуци, само че не излиза наяве дали тези проценти са от общото тегло на горивото или са от създадената сила. Така дефинирано настояването за взаимно изгаряне дава огромна независимост за злоупотреби, а непосредствено пресмятане на излъчванията на основа на по този начин показаната информация е невероятно, показват съперниците на плана.

Според тях операторът направилно се базира на остарели стандарти да работа (LCP BREF 2006 и Деректива 2000/76/ЕО, съотвенто на 12 и 18 години), макар че в Европейски Съюз има нови критерии в действие от 2014 и 2017 г.(The Industrial Emissions Directive 2014q LCP BREF 2017).

Обръща се внимание на това, че не са планувани спомагателни ограничения за понижаване излъчванията на тежки метали, живак, диоксини и фурани, и прахуляк, а такива е редно да има. Сред останалите пропуски са недостатъчност на описанието на оборудванията за ликвидиране на отпадъчните газове, липса на границите, които операторът дава, и на отговорностите, които поема, за недопускането на изгаряне на рискови отпъдъци с един същ генезис като неопасните боклуци и други, считат още съперниците на плана “Бобов дол”.

Екоорганизациите чакат РИОСВ- Перник да вземе решение дали да бъде осъществена оценка на въздействието върху околната среда или не на капиталовото предложение Топлоелектрическа централа “Република”. Ако решението Оценка на въздействието върху околната среда да не бъде осъществена, то може да бъде обжалвано в съда.

Решението на Изпълнителна агенция по околна среда за новото сложно позволение на Топлоелектрическа централа “Бобов дол” може да отнеме месеци, само че то също може да бъде обжалвано, показват от “Грийнпийс – България” и съдружие “За Земята- достъп до правосъдие”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР