Екологията и амбициозните цели за нетни нулеви емисии бяха една

...
Екологията и амбициозните цели за нетни нулеви емисии бяха една
Коментари Харесай

Добивът на петрол в Мексиканския залив поставя екологичните амбиции на Байдън под въпрос

Екологията и амбициозните цели за чисти нулеви излъчвания бяха една от основните елементи от предизборната платформа на американския президент Джо Байдън. Той беше подсилен от редица " зелени " организации, откакто даде обещание да приключи петролни планове във федерални земи и води.

По-малко от две години откакто встъпи в служба обаче, администрацията му показа нов петгодишен проект за офшорни сондажи за нефт и газ. В него са планувани нови продажби на лизинг, като оптималният им брой може да доближи 11. В същия миг обаче няма нищо несъмнено, тъй като в текста е очакван и вид, в който няма нито една продажба в идващите пет години.

Диапазонът от варианти, който е сред нула и два търга годишно, е опит да се балансират напъните на администрацията да се бори с изменението на климата. Администрацията обаче също по този начин приканва за увеличение на доставките на нефт и газ, откакто цените на енергийните източници скочиха доста през последните няколко месеца.
Реклама
Проблемите за Байдън не се лимитират до бъдещите продажби на права за рандеман. Все повече екологични организации се афишират срещу няколкото плана, които би трябвало да стартират да се осъществят тази година. Един от най-големите е Vito - план на Shell, по който би трябвало да стартира работа до края на юли. В момента структурата, която се равнява на постройка от 20 етажа, е в развой на крайна направа в Тексас. След като тя завърши, оборудването ще бъде преместено на 120 км от брега на Луизиана в комфортно място в Мексиканския залив, като упованията са да изпомпва към 100 хиляди барела на ден.

" Огорчени сме, че администрацията продължава да капитулира пред ползите на изкопаемите горива ", сподели Хали Темпълтън, юридически шеф на екологичната организация Friends of the Earth, която беше една от подкрепилите Байдън по време на предизборната акция. " Празните климатични обещания на президента Байдън го разкриват като още един водач, който се интересува повече от замърсителите, в сравнение с от годното за живеене бъдеще за хората и планетата ", добави тя пред Financial Times. Мексиканският залив не е изчерпал капацитета си Мексиканският залив е в основата на енергийните доставки на Съединени американски щати. Производителите там изпомпват към 2.2 млн. барела петролен еквивалент дневно, което съставлява към 15% от вътрешното произвеждане на Съединени американски щати, сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie.

Въпреки несигурността към бъдещето на добива на нефт и газ в Съединени американски щати едно от дребното места, на които те не са под въпрос, остава точно Мексиканският залив. Очаква се Vito да добие 300 млн. барела нефт за целия си действен живот. Освен него в скоро време би трябвало да бъде пуснат и Mad Dog 2 на BP, като те ще доведат добива до 2.5 млн. барела петролен еквивалент дневно през 2025 година, счита Джъстин Ростант, анализатор на Wood Mackenzie.

Подобни планове също отразяват огромните промени в офшорната нефтена промишленост през последното десетилетие, която беше разтърсена от злополуката на Deepwater Horizon на BP през 2010 година и серия от трагични спадове на цените. Инвеститорите също станаха по-скептични към огромните петролни и газови планове, които лишават години, с цел да се изплатят, поради несигурността на бъдещото търсене на изкопаеми горива.
Реклама
В отговор на това фирмите понижиха създаването на планове, с цел да лимитират разноските. Vito е понижена версия на истинския дизайн от преди няколко години, която е издигната на към една трета от първичната планирана цена. Според Shell планът може да остане печеливш, даже в случай че цените на суровия нефт паднат до 35 $ за барел от актуалните равнища от към 100. " Трябва да бъдем като бранша за бързо хранене в петролната и газовата промишленост, а не като неповторимия ресторант от висок клас по поръчка, където бяхме ", сподели пред Financial Times Пол Гудфелоу, който управлява американския бизнес в Мексиканския залив за Shell.

Въпреки че производството на нефт продължава да пораства в Мексиканския залив, Ростант е на мнение, че това евентуално ще се обърне през втората половина на това десетилетие, изключително в случай че новите петролни концесии бъдат понижени или напълно анулирани.
Свързани публикации Кой купува още изкопаеми горива от Русия 7 юли 2022, 17:56 Европейските стопански системи се готвят за зима на енергийни ограничения и висока инфлация 6 юли 2022, 11:47 Михаил Крутихин: " Газпром " е в ситуацията на плъх, притиснат в ъгъла 6 юли 2022, 11:10 Индийски компании се запасяват с съветски нефт 27 юни 2022, 10:10 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР