Еко-тоалетна, забрана за достъпа на външни лица на обществен плаж,

...
Еко-тоалетна, забрана за достъпа на външни лица на обществен плаж,
Коментари Харесай

Булдозер нагази парка Странджа, изкопан е път до плаж в резерват

Еко-тоалетна, възбрана за достъпа на външни лица на публичен плаж, даден чартърен на национална телевизия за фотосите на риалити шоу и прясно прокаран с булдозер път през гората – на това се е натъкнала Гери Николова през днешния ден и сигнализира във Facebook за безобразията.

„ Нова ТВ снима " Игри на волята " - и унищожава предпазена територия в Странджа! Напълзяха и последните късчета диво край морето. Идвам, те ме питат къде ще застана, да не им преча! Няма да се почисти плажа, само че се дава чартърен (!!) за фотоси на някакво предаване... Проектът бил до септември! “, написа тя, възмутена от „ находките “ си в предпазената територия. И приканва кмета на Царево Георги Лапчев да „ изясни по какъв начин се дава чартърен публичен плаж, част от резерват “.



Малко по-късно Природозащитната коалиция „ За да остане природа в България “ също заяви, че телевизия прокарва противозаконен път в предпазена околност и лимитира достъпа на гости до плажа „ Листи “ в естествения парк Странджа. До плажа няма улеснен достъп за коли, плажът е блокиран за гости от телевизионна продукция за фотосите на свое шоу, показват от организацията. Коалицията приготвя сигнал за нарушаванията до виновните институции.

Екозащитниците се базират на обява във фейсбук-групата „ Да запазим Корал “, където „ от видеозапис с телефон на жител се вижда, че на плажа и в гората са ситуирани тоалетни и друга инфраструктура, в гората е изсечен нов път и излиза наяве, че фотосите занапред ще се организират, а наличието на жители е нежелателно “.Че „ жителят с телефона “ е Гери Николова, удостовери за Offnews Тома Белев от обединението.

" За да остане природа в България " напомня, че при започване на годината беше изработен опит да бъде предан чартърен " Липите ", един от последните незастроени плажове с стеснен достъп на коли в Странджа. След цивилен напън и медийно внимание министърът на туризма анулира заповедта за отдаването чартърен на плажа. Сега обаче се оказва, че в естествения парк, в рамките на предпазена околност " Силистар ", въпреки всичко се правят тежки нарушавания и то от страна на продукция под шапката на медия. Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е неприемлив съгласно режима на предпазената околност “, се показва още в известието на обединението.

Нарушителят може да бъде да бъде глобен с санкция от 500 до 5000 лева за действието си по силата на Закона за предпазените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушавания на Закона за биоразнообразието, защото територията попада и в предпазена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за координиране на активността по този закон, позволяват екозащитниците. Незаконните действия би трябвало да бъдат спрени, пътят би трябвало да бъде рекултивиран, а достъпът на жители до тази част на парка да бъде възобновен, упорстват още природозащитниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР