Екипите на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие

...
Екипите на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Енергийното министерство и МРРБ актуализираха плановете за справедлив преход, 3 области ще могат да се възползват от 1.15 млрд. евро

Екипите на Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството създадоха незабавно обновени версии на Териториалните проекти за обективен преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. След осъществяване на необятна полемика със заинтригуваните страни по ограниченията, планувани в тях, проектите ще бъдат публично изпратени към Европейската комисия през м. септември, тъй че да бъдат утвърдени до края на годината. Това е основно изискване трите най-засегнати от енергийния преход района да се възползват от 1.15 милиарда евро в поддръжка на своята промяна.

Отчита се, че с възходящата роля на нисковъглеродната стопанска система, производството на електрическа енергия от изкопаеми горива понижава. Същевременно основно изискване за триумфа на плавния енергиен преход е използването на навременни ограничения за развиване на нови стопански действия, които да обезпечат качествени и устойчиви работни места.

Плановете залагат на софтуерно развиване по цялата верига на добавена стойност – от производството на зелен водород до приложенията му, в това число за индустриални, транспортни и енергийни потребности. Освен стимулирането на дребни и междинни предприятия, в документите се регистрира и основната роля на огромните предприятия за икономическия напредък и основаването на устойчива претовареност. Следвайки тази нужда, Министерството на енергетиката разгласява на интернет страницата си покана към заинтригуваните страни за изложение на интерес към основаването и развиването на избрани нови чисти производства.

На планувания нов модел на ръководство, съгласно който ще бъдат конструирани локални комисии за обективен преход, се разчита да подсигурява

метода " отдолу-нагоре “, при най-пълноценно отчитане на ползите на локалните общности.

Основните ограничения, залегнали в Териториалните проекти за обективен преход, се отнасят до няколко посоки – рекултивация на терените, помощ за основаването на атомна верига за стойност, поддръжка за индустриални паркове за чисти технологии, поддръжка за фотоволтаични паркове, потребление на зелен водород и произвеждане и систематизиране на биометан и сила от вятърни турбини.

За рекултивация на терените, от които са добивани лигнитни въглища, се планува основаването на особено сдружение " Конверсия на въглищни райони “. То следва да приготви и инфраструктурата за нови промишлени действия.

Схемата за подкрепяне на основаването на атомна верига за стойност има за цел да притегли огромни вложители в региона на производството на електролизьорни системи, горивни кафези, станции за зареждане и други уреди, като по този метод се обезпечи различна претовареност и се подсигурява енергийния преход в засегнатите райони.

Чрез плануванаъа в териториалните проекти поддръжка за индустриални паркове за чисти технологии може да бъде основан нов парк в " Марица изток “ на база съветван Мастърплан за развиването на комплекса и да се развият други такива наоколо до Стара Загора.

Предвидената скица за подкрепяне на фотоволтаични паркове с електролизьор ще сътвори претовареност при строителството и поддръжката на такива паркове. Тази мярка добавя дейностите по рекултивация на терените, като е планувано фотоволтаичните системи да бъдат конфигурирани предпочитано върху рекултивирани терени.

Сред ограниченията е планувана и поддръжка за произвеждане на биометан въз основата на органични останки - като различно гориво с ниски излъчвания, създаващо работни места. Такива планове могат да се осъществят и в областта на производството на сила от вятърни турбини.

Актуализирането на Териториалните проекти за обективен преход е основна стъпка за сполучливото реализиране на ефикасна и плавна промяна на най-засегнатите въглищни райони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР