Екипите на EVN България са в повишена готовност за реакция

...
Екипите на EVN България са в повишена готовност за реакция
Коментари Харесай

EVN обяви повишена готовност за действие в следващите дни - очакват се бури в Югоизточна България

Екипите на EVN България са в нараснала подготвеност за реакция предвид на предстоящите в идващите дни дъждове и гръмотевични стихии в елементи на Югоизточна България, оповестиха от енергийното сдружение. Компанията прави ежедневен разбор на метеорологичната прогноза на централно и локално равнище, с цел да може да реагира оптимално бързо при положение на нужда от готовност на спомагателна техника и спешни екипи. Подобна организация компанията е поддържала по време на изобилните порои, които се случиха на разнообразни места от Югоизточна България в последните две седмици – да вземем за пример Пловдив, Стара Загора, където обособени региони бяха наводнени в границите на часове. Въпреки рекордните превалявания, не е имало региони с дълготрайно прекратено зареждане, показват от EVN.

Освен поройните превалявания риск за снабдяването с сила съставляват и присъщите за сезона гръмотевични стихии.

За тези случаи EVN България припомня няколко лесни ограничения, които могат предпазят електроуредите от повреди.

При неявяване от вкъщи за по-дълго денем да се изключват от контакта електрическите уреди, които най-вече се въздействат от външно пресилване - тв приемник, компютър, климатик и други

За отбрана на домакинските уреди и вътрешната електрическа апаратура е целесъобразно да има инсталирана катодна отбрана в ел. табло на постройката или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отказ.

С цел отбрана на постройката от директно попадане на мълнии се предлага създаване на мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде заземена според условията и от време на време проверявана.

В случаи на повреда клиентите могат да алармират непрекъснато на телефон 0700 1 0007. При избиране на 0700 1 0007 клиентите могат да получат информация за към този момент известни повреди. По този метод не е належащо клиентът в допълнение да се свързва със помощник от телефонния център, с цел да даде информация за липса на зареждане в посоченото обитаемо място, защото повредата е записана и се работи по нейното премахване.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР