Екипи от МБАЛ Добрич ще посещават веднъж седмично хората в

...
Екипи от МБАЛ Добрич ще посещават веднъж седмично хората в
Коментари Харесай

Министърът: Мобилни екипи на МБАЛ-Добрич ще се грижат за хората в малките населени места

Екипи от МБАЛ Добрич ще посещават един път седмично хората в дребните обитаеми места и отдалечени региони от региона, където няма лекарска помощ. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев пред публицисти след среща диалог с кметовете от област Добрич.

Проектът би трябвало да стартира при започване на идващия месец. Тогава би трябвало да започва и телемедицинската услуга. „ Знаете, че ние пуснахме тази услуга пилотно в Бургаска област и сега имаме над 1500 пункта. Това е една работеща активност, която към този момент ще ни бъде доста елементарно да създадем и в Добрич. Във всяко едно обитаемо място да има оголен телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието популацията да има връзка с регионалната болница и експертите, които дежурят там “, посочи министърът. Предстои на локално равнище да се посочи графикът, с цел да може тези два плана да стартират да действат допустимо най-бързо.

Министърът добави, че кметовете на обитаемоте места в Добричка област са поели ангажимент да показват вероятни местоположения, където екипите от регионалната болница да вършат своите визити, да правят профилактични и неотложни прегледи.

„ Това е опция всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена здравна грижа “, съобщи шефът на МБАЛ-Добрич доктор Георги Желязков. Той добави, че кметовете на общини ще вземат участие в логистиката по плана. Според него самодейността е извънредно благородна. „ Ще създадем по този начин, че най-малко един път месечно нашите звена да имат опцията да са на съответна локация. Тази поддръжка я показаха и кметовете на общините – да се провежда превоз и бази, да се провеждат и екипите “, добави доктор Желязков.

„ Инициативата е стратегически значима. Това ще е първата област, в която ще стартира самодейността за мобилни екипи. Идеята на Министерството на здравеопазването е в дребните обитаеми места да има в бъдеще денонощни амбулаторни центрове. Кметовете на общините познават обитаемоте места в района най-добре, по тази причина им разпоредих задача те да дефинират къде да бъдат местата за посещаване. Защото има обитаеми места, където има медицински центрове и те действат “, сподели още министър Меджидиев.

„ Нашата цел е финансовият запас, който се отделя за опазване на здравето, да се насочи по този начин, че да се обезпечи на популацията достъп до безвъзмездна здравна помощ 24 часа в денонощието “, добави той.

Министър Меджидиев разгласи и следващата самодейност по програмата „ Детско здраве “ в Добрич. Утре в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат осъществявани високоспециализирани безвъзмездни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За на следващия ден има записани 320 деца. „ Дори да има незаписани, те могат да дойдат, сътрудниците ще работят, до момента в който има деца през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности, всички в детската сфера, които не са застъпени в региона “, добави здравният министър. Кампанията „ Детско здраве “ се организира към този момент 10 години. От началото на акцията са прегледани над 19 000 деца, заяви още Асен Меджидиев.

В отговор на въпрос по отношение на построяването на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в разнообразни градове, където да могат да кацат така наречен медицински хеликоптери, министърът съобщи, че се изготвя публичната поръчка и е планувано да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен. „ Говорим за хеликоптерни площадки, които да са покрай съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за публичната поръчка, тъй като Министерството на здравеопазването ще построява тези хеликоптерни площадки. Изчаквам специалистите от министерствата на защитата и на превоза да уточнят тези специфики къде и по какъв начин би трябвало да кацат тези хеликоптери, добави министърът.

„ Предвижда се в началото два хеликоптера за медицински потребности да бъдат взети на лизинг, до момента в който дойде през декември първият закупен, сподели още Меджидиев. За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази – едната ще бъде в Долна Митрополия, другата – в София “, подсети здравният министър. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР