Екипът разработва приложения за NFT Finance, включващи алгоритъм за оценяване

...
Екипът разработва приложения за NFT Finance, включващи алгоритъм за оценяване
Коментари Харесай

Българският криптостартъп MetaQuants стана част от платформата Astaria

Екипът създава приложения за NFT Finance, включващи логаритъм за оценяване на съответно NFT. по отношение на продажбите от същата сбирка и способ за " предсказание " на главната цена на избран план. Неотдавна MetaQuants мина към Аstaria, с цел да оферират взаимно новаторски решения в областта на NFT и DeFi. Редките NFT от огромни сбирки, познати като blue chips, постоянно костват експоненциално повече и са сложни за оценка. Именно тук ще помогне решението на MetaQuants.
Добра концепция, помощ и ненапълно случайност - постоянно тези са трите изграждащи детайла на редица сполучливи стартъпи. В случая на младата компания МеtаQuants концепцията е обвързана със случайността, която пък е изискване на получената след това помощ. За една година двамата й създатели съумяха да основат артикул, да договарят за финансиране и да се причислят към платформата за NFT кредитиране Astaria.

През април 2022 година Nexo провежда хакатон в партньорство с Data Science Society, като участниците, разпределени на екипи, са изправени пред тестването да се конкурират в границите на 2 дни за построяването на логаритъм, който да прави оценка NFT. Наградата е грант от 20 хиляди $ и помощ в построяването на връзки с основни сътрудници за подкрепяне и сполучливо осъществяване на план в това направление. Победителите на тази конкуренция Мартин Палазов и Георги Ангелчев се трансформират в създателите на МеtаQuants, която създава приложения за NFT Finance, като предлага два съществени продукта - логаритъм за оценяване на съответно NFT по отношение на продажбите от същата сбирка и способ за " предсказание " на главната цена на избран план. Съчетани дружно, тези артикули дават изключителна опция на NFT търговците да получат вероятност, а и увещание, че желанията им са в вярната посока. Това нямаше да бъде допустимо, в случай че Мартин и Георги не се бяха решили да рискуват, като създадат първите стъпки към общ стартъп.
Първите стъпки
Всичко стартира под покрива на Втора британска, където двамата учат, въпреки и с година разлика. Впоследствие, когато Мартин приключва и отива да учи в Bocconi в Милано, Георги го последва. Двамата следват стопанска система и компютърни науки, а предприемачеството е обща тематика за диалог, само че тясната им специализация доста се разграничава. Първият залага на мениджмънт, а вторият - на машинно самообразование, статистика и математически способи. След университета Мартин стартира работа в първата контролирана банка за цифрови активи Sygnum Bank в Швейцария, a Георги - в Identrics, компания, оперираща в България от 2015 година която предлага персонализирани решения в региона на изкуствения разсъдък. Решението им да се захванат само с MetaQuants им лишава известно време, само че всеки от тях е сигурен, че това е вярната стъпка.
Реклама Идеята за общ стартъп
" Бяхме си взели офис и наехме още няколко момчета, които да ни оказват помощ. Готино и особено е да се съберете на едно място и да работите за вашите лични цели, още повече в България - тук даже криптоекосистемата е много дребна ", споделя Ангелчев.

След присъединяване в хакатона на Nexo и построяването на първия си артикул MetaQuants се изправя пред предизвикването да откри и първите си клиенти и да набере в допълнение финансиране. Разговорите вървят безпрепятствено с редица основни компании в промишлеността и евенти като ETH Lisabon и Metaverse Economic Forum в Лондон и Token2049 (може би най-големият по величина институционален криптоевент в света). Почти всички " договаряния " за финансиране се провалят след банкрута на криптоборсата FTX, която от своя страна също е агрегатор на редица дребни и междинни по величина криптокомпании. Въпреки този крах по това време MetaQuants съумява да вземе втори грант за 20 хиляди франка (22 хиляди долара) от Wingman Campus Fund - швейцарски фонд, дъщерно сдружение на Wingman Ventures. Тези пари с изключение на за оперативни разноски се употребяват за малко разширение на екипа, на който е препоръчан микс от % във компанията и кеш, с цел да се усещат новите попълнения задоволително стимулирани.

" Така стана, че от първите 2 евента и при започване на Token 2049 към този момент имахме диалози с разнообразни хора и даже с няколко фонда. Изведнъж, още по време на форума, се случи фиаското с FTX и всеки, с който сме разговаряли, си замрази процесите и чакаше развръзката на протичащото се с борсата ", споделя Мартин Палазов.
Част от нещо по-голямо
В края на април 2023, една година след събитието на Nexo, платформата на MetaQuants e пусната за тестване и противоположна връзка. Малки проблеми са открити по UI/UX дизайна, само че техническата част е солидна. Това и положителните взаимоотношения с няколко фонда и сътрудници като Polygon дават опция на плана да провежда втора акция за финансиране. Срещу 10% от MetaQuants са набрани 350 хиляди $, само че прагът, който фаундърите си слагат, е по-висок - 500 хиляди $, който да им разреши да осъществят дълготрайните цели на плана и да продължат да го развиват. През това време интензивно се водят договаряния и с Astaria, компания, ръководена от Джоузеф Делонг, някогашен механически шеф на SushiSwap, едно от най-големите и сполучливи децентрализирани приложения.
Реклама
" Смятахме, че даже и да бяхме взели 350 хиляди $, това, към което се стремяхме, може да бъде приключено единствено с екип, сходен на този на Astaria. Вместо да затворим рунда и да приемем финансирането, взехме решение да преминем към по-голям екип, където да сме дребна част от процесите, само че надлежно да си позволим да отключим доста огромен капацитет ", споделя Ангелчев.
Обединение на технологии
Така се стига и до договорката за усвояване на МеtaQuants от Astaria. То не е единствено против избрана сума, а и посредством придобиването на уменията и ноу-хау на двамата създатели Мартин Палазов и Георги Ангелчев. Чрез договорката платформата за NFT кредитиране добавя приложенията на MetaQuants, като дни след формалното стартиране към този момент има над 300 хил, $ в депозити и отпуснати заеми. Палазов и Ангелчев са сполучливо интегрирани в компанията (от към 20 души) като Head of Growth и надлежно Head of Data и ще получат дребна част от бъдещия токен, която компанията ще пусне, като под тази форма ще бъде и присъединяване им в новия притежател. Наричат процеса acquisition hire, при който основният фокус на компанията покупател е точно да се снабди с гения и специалистите на новопридобитата компания.

Общото решение на МеtaQuants и Astaria е потребно за пазара, където фокусът стартира да се насочва от NFT към токенизация на действителни активи. Липсата на огромен интерес, като този в края на 2021 година към този нишов сегмент на " цифрово изкуство " изправя колекционери и търговци пред нови провокации. Обемите на търговия са паднали под десета от това, което бяха, изчезват и новините за огромни облаги и " хайп " към нови сбирки. Въпреки това различен тренд е на дневен ред - NFT FI и заеми против незаменими токени.

Криптокредитирането и новата вълна от протоколи за децентрализирано финансиране, предлагащи сходни функционалности, от дълго време откри сегмент и в NFT, като взимането на заем против твоето NFT не е нещо нечувано, стига то да е в някоя от по-големите и известни сбирки, постоянно наричани blue chips поради обстоятелството, че резервират цената си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР