Екипът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ във Враца е изправен

...
Екипът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ във Враца е изправен
Коментари Харесай

Социалните търсят дом за здраво дете, изоставено от психичноболна майка

Екипът на Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ във Враца е изправен пред тежката задача да откри дом за крепко двегодишно дете, което към момента няма осиновители поради психическо заболяване на биологичната му майка.

Заради възможна фамилна обремененост от януари до момента от него са се отказали пет фамилии. Засега детето е при приемни родители, само че в случай че в страната ни не се намерят осиновители, то ще бъде оповестено за интернационално осиновяване.

Предполагаем здравословен проблем на детето в бъдеще не би трябвало да бъде определящ при вземането на решение то да бъде или да не бъде осиновено, коментиа шефът на институцията Мария Търнавска пред БНР.

„ Нашите кандидат-осиновители не са готови за осиновяване на дете с лек здравословен проблем или такова с фамилна обремененост спрямо кандидат-осиновителите в чужбина. Причината е главно в настройката. Тук би трябвало да се реши дали има риск, или не. Лекарите споделят, че има риск при фамилна обремененост, само че никой не може да каже изрично дали това ще се случи. Безпочвено е да гадаем в бъдеще какво и по какъв начин ще се случи “, акцентира Мария Търнавска.

Представителят на Българската асоциация „ Осиновени и осиновители “ Полина Куртева също е осиновител на дете. То е родено с тегло 1,300 кг, и преди време също е била изправена пред алтернатива. „ Това е нелеко решение, в случай че има съмнение за осиновяване. По-добре е родителите да не се вземат решение на тази стъпка, в сравнение с по-късен стадий да се стигне до разсиновяване или детето да пораства в нездравословна среда “.

Пред осиновителите постоянно ще има проблеми, до момента в който в България не бъде основана национална осведомителна система за протекция на детето и за регистрите, счита Весела Банова, клиничен психолог, психоаналитик, одобрен експерт в областите за работа с деца, част от екипа на съдружие „ Дете и пространство “ и от екипа от Националната мрежа за децата, разяснява:

„ Винаги има хора, които биха осиновили дете, за чиято майка се знае, че е психологично болна. Но в случай че имаше указател, щеше доста по-бързо да се намерят подобаващите осиновители. Това трябваше да стане по доста планове преди доста години. Осиновителите имат потребност от точна информация в точния момент. Това се назовава ранна намеса. Единствената съответна помощ, която могат да получат осиновителите, е от обществените услуги. При осиновителите настъпиха големи промени в настройките. Например, имаше отвращение и предубеждения да се осиновяват деца от ромски генезис. Сега не е по този начин. Сега има фатализъм, когато се споделя, че единият родител е с психологично заболяване. Трябва да се работи, с цел да стане ясно на хората, че доста малко болести се изявяват наложително и те се назовават генетични. Всички останали предразположености могат да се изявят, могат и да не се изявят “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР