Екипът на проф. Димитър Петков от Университетската болница Проф. д-р

...
Екипът на проф. Димитър Петков от Университетската болница Проф. д-р
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Чирков“ имплантираха изкуствено сърце от най-нова генерация на 37-годишен мъж

Екипът на проф. Димитър Петков от Университетската болница „ Проф. доктор Александър Чирков “ вгради за първи път изкуствено сърце от най-ново потомство.

Казусът

Младият мъж е с диагноза „ дилатативна кардиомиопатия “. Заболяването стартира най-често от лявата сърдечна камера, която е и основната помпа на кръвта. Постепенно обгръща дясната камера и двете предсърдия. С напредването на болестта сърдечният мускул се разширавя и не може да се свива обикновено. Кръвта се изпомпва мъчно, сърцето отслабва и по този начин се стига до сърдечна непълнота. Мъжът е в положение на последна форма на сърдечна непълнота.

В Университетската болница „ Чирков “ постъпва в тежко положение, задушава се, има сърцетуптене и непрекъсната отмалялост.

Изследванията и прегледите на медиците демонстрират, че помпената функционалност на сърцето е отслабнала фрапантно и е сред 10% и 15%.

Единственият метод да бъде избавен животът на пациента е трансплантацията на сърце. Проблемът е, че подобаващ донор няма. Затова решението на проф. Димитър Петков и екипа му е, до момента в който бъде открит подобаващ донор, да слагат изкуствено сърце, което да подкрепя работата на сърдечния орган на болния.

Операцията

Операцията е осъществена от екипа на проф. Димитър Петков. Един от известните ни кардиохирурзи, направил над 4400 сърдечни интервенции, избира да сложи устройство, което е представител на най-новата генерация при изкуствените сърца – Heart mate III.

 изкуствено сърце от най-ново потомство

Освен, че са новаторски, за тях е особено, че щадят доста повече организма. Пациентите, на които те са сложени, имат доста по-дълъг интервал на прекарване, който, съгласно експертите, е съвсем същият като при сърдечната трансплантация.

Както акцентират от болница „ Чирков “, българските пациенти са към този момент изцяло равностойни на тези от останалите страни, където от години се вграждат този тип устройства.

Младият мъж се усеща добре след интервенцията и към този момент е в листата на чакащите сърдечна трансплантация.

За Heart mate III

Устройството Heart mate III е в действителност усъвършенствана версия на Heart mate II. То е изключително уместно за хора, които са в термалната фаза на сърдечната непълнота и за такива, при които трансплантацията на сърце е несъответствуваща.

Една от измененията в този вид на устройството спрямо Heart mate II, е потреблението на магнитно левитирана помпа. Проектирана е да усъвършенства динамичността на течностите и е с по-широки канали на кръвния поток. Задачата й е да понижи напрежението и да предотврати тромбоза.

Тук е мястото да напомним, че през 2022 година екипът на проф. Димитър Петков сложи предходния вид на устройството Heart mate II на 35-годишен мъж.

В Европа Heart mate III е утвърдено от 2015 година

Сърдечните трансплантации у нас
Според формалните данни на здравното министерство чакащите в листата за сърдечна трансплантация към 4 юли 2023 година са 28 души. От началото на тази година у нас е осъществена единствено една трансплантация на сърце и тя е в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “.

 По две са осъществени през 2022-а и 2021-а.

Трансплантациите у нас не престават да бъда извънредно малко, до момента в който броят на чакащите да получат орган, с цел да продължат живота си е прекомерно огромен. Проблемите са трупани с години. Сред тях главните са свързани с неналичието на донори, само че и с обстоятелството, че малко лечебни заведения в страната реагират бързо и съответно в случаите на мозъчна гибел.

Инфо:

https://tschirkov.eu/?p=10299

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР