Екипът на БНБ трябва да продължи напред, каза Петър Чобанов,

...
Екипът на БНБ трябва да продължи напред, каза Петър Чобанов,
Коментари Харесай

Подуправителите на БНБ подкрепиха тезата на Димитър Радев на срещите си при президента

Екипът на Българска народна банка би трябвало да продължи напред, сподели Петър Чобанов, сътрудника му Радослав Миленков уточни, че има правила на ЕЦБ, съгласно които управителните постове в централните банки не би трябвало да се съвместяват с такива длъжности, Гюров приказва за дилемите за еврозоната
Разговорът с президента Румен Радев беше изчерпателен и потребен и за двете страни, сподели пред публицисти Петър Чобанов, подуправител на Българската национална банка (БНБ), който беше на за среща по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър председател.

Очаквам той да откри решение в тази обстановка, добави Чобанов.

Той разяснява, че сега не е подобен стадий от консултациите, в който да се даде отговор " да " или " не ".

Във всяка обстановка съм постъпвал отговорно, в името на обществения интерес. В момента това, което върша като подуправител на Българска народна банка, също е доста значимо, сподели Чобанов.

Той напомни, че през вчерашния ден и шефът на Българска народна банка Димитър Радев изрече съображенията си за какво не е уместно Българска народна банка да се въвлича в политическия развой. Екипът на централната банка би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. Оттук нататък всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента, уточни Петър Чобанов.

На въпрос дали би се отказал от поста си в името на националния интерес, Чобанов отговори, че това са хипотези, които ще излязат на напред във времето, когато президентът вземе крайното си решение.

Мисля, че президентът ще откри излаз от това състояние, съобщи подуправителят на Българска национална банка (БНБ) Петър Чобанов след среща с президента по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател.

След Чобанов на диалог при президента влезе подуправителят на Българска народна банка Радослав Миленков.

Напълно се причислявам към думите на шефа на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, че би трябвало да има здрава отдалеченост сред банката и политическия живот, сподели Радослав Миленков, подуправител на Българска народна банка. Той добави, че няма да разяснява диалога си с президента Радев. На въпрос дали би бил длъжностен министър председател, Миленков уточни, че съгласно Конституцията може да бъде подобен.

" Целият ми професионален път е като банкер, не като политик ", отговори Миленков на въпрос дали би се затруднил със съставянето на кабинет.

" Освен това, има правила на ЕЦБ, съгласно които управителните постове в централните банки не би трябвало да се съвместяват с такива длъжности ", добави той.

Миленков сподели, че не желае основаната обстановка да отдалечава страната от еврозоната. Спомням си какъв брой труд положихме, направихме и невъзможното, означи Миленков и добави, че остава оптимист за присъединението на България.

След него на среща при президента отиде и подуправителят на Българска народна банка.

" Не сме обсъждали с президента какъв да е длъжностен министър председател. Знаете, че включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в тази процедура е решение на законодателя, тъй че съм тук да извърша конституционната процедура ", Гюров на излизане от " Дондуков " 2.

" Обсъждахме ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната, всички процеси - и нормативни, и други, свързани с еврозоната, отговорността на Централната банка ", изясни още Гюров.

Това са хипотетични въпроси, отговорността е в ръцете на президента, да откри решението, добави той.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева е декларирала пред президента, че не може да е длъжностен министър председател, тъй като е определена за арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург и следва да встъпи в служба до 17 април.

В опит да форсира процедурата по назначение на длъжностен кабинет президентът стартира от през вчерашния ден срещи с всички евентуални министър-председатели според заложеното в Конституцията. Той беседва ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР